Cześć,
zawsze myślałaś/myślałeś, że tort bezowy to za wysokie progi na Twoje nogi? Udowodnię Ci, że tak nie jest. Przygotowałam tę pyszność żeby Cię przekonać, że jeśli się chce to można wszystko, a na dodatek w prosty i efektowny sposób sprawić komuś pyszną przyjemność :-)
Tort bezowy z daktylami i orzechami
Składniki na blaty bezowe:
- 6 białek (temperatura pokojowa)
- szczypta soli
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 8 suszonych daktyli
Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 st. C. Następnie ubij białka ze szczyptą soli. Wymieszaj cukry i dodawaj stopniowo (po łyżce) do piany. W momencie, gdy piana będzie odpowiednio sztywna dodaj ocet winny. Zmiksuj. Dodaj daktyle i wymieszaj delikatnie szpatułką. Masę wyłóż na papier do pieczenia w kształt dwóch kółek.
Wstaw do piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C. Piecz 90 minut. Bezy muszą być chrupiące. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do wystygnięcia.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 300 ml śmietany kremówki 30 % (schłodzonej)
- 1 łyżka masła orzechowego
- 3 łyżki kremu czekoladowego
- pół szkladnki posiekanych orzechów włoskich
- 10 posiekanych daktyli
Serek mascarpone wymieszaj z masłem orzechowym i kremem czekoladowym. Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę. Wymieszaj delikatnie szpatułką masę ze śmietanką. Dodaj bakalie i ponownie wymieszaj.
Na paterze połóż jeden blat bezowy, wyłóż krem i przykryj drugim blatem. Oprósz wierzch cukrem pudrem i odrobiną naturalnego kakao. Udekoruj daktylami i orzechami.
To kiedy przygotujesz to cudeńko? ;-)
Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!