Cześć,
dziś znów wracam do czasów dzieciństwa, ale tym razem do Janiszewic. Mieszkała tam moja Babcia. Jak przyjeżdżałam z Rodzicami i Siostrami, to w pobliskim sklepie zawsze kupowała ciasteczka domowe. Uwielbiałyśmy je! Ja maczałam je w herbacie :-D O matulku! Ta dziecięca "adrenalina" czy zdążę wyjąć i zjeść zanim całkowicie się rozmiękną :P hahaha! Ależ jak to smakowało! Pyszne beztroskie chwile!
...więc jeśli masz maszynkę do mielenia mięsa i chcesz sprawić bliskim smaczną, prostą niespodziewajkę, to koniecznie kup sobie nakładkę do robienia ciasteczek domowych (zwanych też maszynkowymi). Nie jest to duży koszt, nawet powiedziałabym, że niewielki, a te pyszności same wyjdą z maszynki ;-)
Ciasteczka domowe / maszynkowe
Składniki:
- 1 kg mąki tortowej
- 2 x 250g margaryny (ja używam KASI)
- 1,5 szklanki cukru
- 6 żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce. Wyrób ciasto. Przepuść przez maszynkę z założoną nakładką. Układaj na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 st. C do momentu zarumienienia.
Najprostsze przepisy często są najpyszniejsze :-)
Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!
Do miłego,
M.