Wyraziste w smaku ziołowo-pomidorowe bułeczki... Doskonałe z wszelkimi wytrawnymi dodatkami :-)Przepis (po moich bardzo małych modyfikacjach) pochodzi z sierpniowego numeru miesięcznika "Moje gotowanie".
Składniki:(na 8 sztuk)Zaczyn:- 1 dag świeżych drożdży
- 20 dag mąki typ 650
- 4 łyżki letniej wody
Ciasto:
- 1 dag świeżych drożdży
- 3 łyżki letniego mleka
- 2-3 łyżki oliwy
- 35 dag mąki typ 650
- 1 szkl. letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 suszone pomidory z oliwy (dokładnie odsączone)
- kilka pomidorków koktajlowych
Zaczyn: w 4 łyżkach letniej wody rozpuścić drożdże, wymieszać je z przesianą mąką i odstawić na noc, pod przykryciem, w ciepłym miejscu.
Następnego dnia zrobić ciasto: drożdże wymieszać dokładnie z mlekiem i zaczynem, oliwą i szklanką letniej wody. Cały czas mieszając wsypać przesianą mąkę i sól. Po wsypaniu całej mąki wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Po tym czasie ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny (musi potroić objętość).
Po tym czasie dodać do niego zioła, bardzo drobno posiekane suszone pomidory i ponownie szybko zagnieść.
Ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z nich dość płaskie bułeczki.
Bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Pomidorki pokroić w plastry, osuszyć je ręcznikiem papierowym i po jednym ułożyć na każdej bułce. Tak przygotowane bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni C i piec przez 20 minut.
Upieczone, gorące bułeczki wystudzić na kratce.