W ostatni weekend karnawału na blogu musiał pojawić się przepis na pączki... Tym razem są to pączki w kształcie muszelek z nadzieniem jabłkowym i cukrowo-cynamonową posypką :-)
Składniki:(na 12 pączków)- 50 dag mąki pszennej
- 10 dag margaryny
- 3 dag świeżych drożdży
- 1/2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 10 dag cukru
- 12 łyżeczek musu jabłkowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
- olej do smażenia pączków
Margarynę rozpuścić i przestudzić.
Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami podgrzanego mleka-zostawić je na 10 minut "do spienienia".
W misce wymieszać mąkę z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Dodać mleko, przestudzoną margarynę, rozbełtane jajka i "spienione" drożdże-całość dokładnie wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i zostawić na 1 godzinę, w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na obsypany mąką blat i krótko wyrobić. Następnie rozwałkować na grubość około 1/2 cm i wycinać z niego, za pomocą szklanki, koła o średnicy 10 cm.
Na każde kółko z ciasta nakładać po łyżeczce musu jabłkowego, składać je na pół i zlepiać brzegi (jak pieróg).
Tak przygotowane pączki-muszelki smażyć na gorącym tłuszczu.
Gotowe pączki posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!