To danie ratuje mnie zawsze wtedy gdy nie mam czasu i ochoty na gotowanie , a pora obiadowa zbliża się nieubłaganie ;-)
Składniki:- 400 g makaronu penne
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, bazylia
Dodatkowo:- starty parmezan
- natka pietruszki
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory wraz z sokiem. Wszystko razem przesmażyć przez około 5 minut.
Dodać tuńczyka (odsączonego z sosu i rozdrobnionego) i wymieszać.
Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami, dusić jeszcze przez chwilę.
Do gorącego sosu wrzucić makaron i wymieszać.
Makaron podawać posypany parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego!