Łatwe do przygotowania ciastka na bazie gotowego ciasta francuskiego... z tym co akurat w lodówce i na ogrodzie...;-)
Składniki:(na 8 sztuk)- 1 płat gotowego ciasta francuskiego (300 g)
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 łyżeczki przyprawy do sernika (lub ziarenka z 1/2 laski wanilii i 1 łyżeczka skórki startej z cytryny)
- 2 jajka
- kilka malin
- 3 łyżki cukru pudru (+do posypania gotowych ciastek)
Ser utrzeć z 1 jajkiem, cukrem pudrem i przyprawą do sernika na gładką masę.
Ciasto francuskie podzielić na 8 równych kwadratów. Na każdym z nich położyć 1 łyżkę masy serowej i kilka malin.
Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem, złożyć na pół i mocno skleić.
Tak przygotowane ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym jajkiem.
Piec przez 20 minut w temp. 220 stopni C.
Przestudzone ciastka posypać cukrem pudrem.
Smacznego!