Uwielbiam brownie, jednak w tradycyjnej wersji to bomba kaloryczna. Masło, czekolada, cukier... nie najlepiej służą sylwetce. Brownie z tego przepisu jest wilgotne i mniej słodkie niż tradycyjne. Masło zostało zastąpione olejem kokosowym i jogurtem greckim a porcja czekolady, kakaem. Wypróbujcie troszkę lżejszą wersję brownie.
Składniki (na blaszkę o wymiarach 25x25 cm):
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki kakao
- 3/4 szklanki ciemnego cukru trzcinowego
- 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (400 g)
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sok z 1/2 pomarańczy
Rozgrzej piekarnik do 180C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy. Dodaj do rozpuszczonej czekolady sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Odstaw na bok do lekkiego przestudzenia. Przestudzoną masę czekoladową wymieszaj z jogurtem greckim.
Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj cukier, wymieszaj.
Połącz ze sobą suche składniki z mokrymi. Masę przelej do foremki.
Piecz przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub posypką. Smacznego!

alt="Niskokaloryczny styczeń 2016">