Brownie w świątecznej odsłonie, z dodatkiem skórki pomarańczowej, przyprawy do piernika, żurawiny i orzechów. Świąteczny przysmak dla fanów czekolady!
Składniki (na blaszkę o boku 25 x 25 cm):- 100 g suszonej żurawiny
- 3 tabliczki czekolady deserowej (70% kakao)
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Rozgrzej piekarnik do 180C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę podziel na mniejsze kawałki, rozpuść razem z masłem w misce w kąpieli wodnej. Gdy masło i czekolada się roztopią dodaj skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszaj.
W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
Delikatnie wmieszaj do masy jajecznej, masę czekoladową i wymieszaj. Przesiej mąkę, dodaj przyprawę do pierników, posiekane orzechy i żurawiną. Całość dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
Przelej masę do przygotowanej wcześniej foremki. Wygładź powierzchnię szpatułką. Piecz przez 30 minut, ciasto powinno być dobrze ścięte z wierzchu i odrobinę mokre w środku (po wbiciu patyczka powinno być kilka mokrych grudek).
Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 min przed wyjęciem z formy. Wyjmij z formy i odstaw do całkowitego wystudzenia. Smacznego!