Sernik z morelami i kruszonką nie jest trudny w przygotowaniu. Wymaga natomiast od nas dużej dawki cierpliwości. Najpierw trzeba schłodzić kruche ciasto na spód. Potem trzeba piec przez prawie godzinę a następnie poczekać do całkowitego wystudzenia ciasta. Jednak cierpliwość się opłaca, bo na samym końcu możemy delektować się pysznym sernikiem, na kruchym spodzie ze słodziutkimi morelami i z kruszonką.
Składniki
Na ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 jajko
1/2 proszku do pieczenia
Na sernik:
500 g twarogu
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń waniliowy
Dodatkowo: 12 dojrzałych morel
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć. Możesz je także umieścić w melakserze i przy pomocy trybu pulsującego wymieszać, do momentu aż ciasto będzie przypominało swoją teksturą okruszki chleba.
Zagnieć ciasto w dużą kulę. Odkrój 1/3 ciasta. Zawiń oba kawałki ciasta w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Morele umyj, przetnij na pół, wyjmij pestkę.
Twaróg zmiel (przynajmniej 3 krotnie), lub jeżeli masz mocny blender możesz zblendować do momentu aż twaróg osiągnie konsystencję serka kanapkowego.
Połącz twaróg z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i budynie, do uzyskania jednolitej masy.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Rozwałkuj większą porcję ciasta. Tortownice o średnicy 22 cm lekko natłuść miękkim masłem (spód i boki). Rozwałkowanym ciastem wyłóż spód i boki tortownicy. Nie przejmuj się jeśli ciasto się porwie. Po prostu je posklejaj palcami. Wstaw tortownicę na 20 minut do lodówki.
Wyjmij ciasto z lodówki. Na spód wylej masę serową. Na masie serowej wyłóż morele. Na wierzch zetrzyj pozostałe ciasto.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 50 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystudzenia. Wystudzone ciasto wstaw na 2h do lodówki - by masa serowa całkowicie wystudziła się. Czekanie to najtrudniejszy moment w tym przepisie ;)
Sernik królewski Tradycyjny na kakaowym cieście z kruszonką. Sernik królewski to sernik na bogato, z tłustym trzykrotnie mielonym twarogiem, masłem i kakao. Choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć do ciasta sera z wiaderka. Wówczas dajci...
Szybki w przygotowaniu sernik z dyni i kruszonk. Przepyszny spd z ciasteczek imbirowych, sernik z puree z dyni oraz
Post Sernik z dynią i kruszonką pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Długo zastanawiałam się nad polską nazwą dla tego ciasta : ) Przepis pochodzi z Fall Baking Magazine by Paula Deens i w oryginale brzmi Pumpkin Cheesecake Oatmeal Cookie Bars, więc ciężko znaleźć tak ładny odpowiednik w naszym języku : )...
Uwielbiam dyniowe wypieki i w tym roku obiecałam sobie w pełni wykorzystać sezon na to niezwykłe warzywo : ) Dyniowy sernik na spodzie z ciasteczek oreo w towarzystwie polewy z białej czekolady pięknie się prezentuje i do tego jest przepyszny. ...
W mojej kuchni królują teraz jagody nie mogło więc zabraknąć sernika w jagodowej odsłonie. Bardzo delikatny, nie za słodki i do tego ten piękny kolor! Miłośnicy tych malutkich kuleczek na pewno będą zadowoleni ; ) Polecam! Składniki na ciasto (...