Lubię piec muffinki, bo są nieskomplikowane. Nie trzeba męczyć się z robotem kuchennym. Wystarczy wszystko wymieszać łyżką w misce. Najpierw mokre składniki, później suche. Nie trzeba tego robić bardzo dokładnie. Muffinki zawsze wychodzą a ładnie przyozdobione cieszą nie tylko podniebienie ale również oczy.
Składniki (na 12 muffinek):- 3/4 szklanki soku z pomarańczy (u mnie 2 soczyste pomarańcze)
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 6 łyżek oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka suszonej żurawiny
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wlej sok, olej, dodaj skórkę z pomarańczy, ekstrakt z wanili i jajka. Całość wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenie, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj do połączenia składników. Na koniec wmieszaj żurawinę.
Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej formy. Najlepiej nakładać ciasto gałkownicą, wtedy wszystkie mufiinki wychodzą podobnej wielkości.
Piecz 25-30 min w rozgrzanym piekarniku. Swoje muffinki udekorowałam białą czekoladą i cukrową posypką, ale wystarczy opruszyć po wystygnięciu cukrem pudrem. Smacznego!