Dziś pomysł na szybki i lekki obiad. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:- 250 g wieprzowiny (użyłam polędwicy)
- 1 szklanka soczewicy (użyłam takiej z puszki)
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- ok 12 pomidorków koktajlowych
- 1/2 niedużej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz
Wieprzowinę pokrój w cienkie paski, umieść w misce. Dodaj łyżkę oliwy i octu, łyżeczkę chilli i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odstaw ma kilka minut.
Pomidory przekrój na pół, umieść w dużej misce. Dodaj odsączoną i opłukaną pod wodą soczewicę. Dodaj pokrojoną w cienkie piórka cebulę, posiekany szczypiorek, koperek i czosnek.
Patelnię grillową lekko natłuść i rozgrzej. Smaż wieprzowinę przez kilka minut, ciągle mieszając. Odstaw wieprzowinę na bok.
Szparagi umyj, osusz, usuń zdrewniałe końcówki. Oprósz solą i pieprzem. Grilluj na tej samej patelni co wieprzowinę. Grilluj z każdej strony, aż szparagi staną się miękkie (około 10 minut). Pod koniec grillowania dodaj masło.
D misko przełóż grillowaną wieprzowinę oraz pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Dodaj sok z cytryny, 1 łyżkę oliwy, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!