Aromatyczne ciasteczka, pełne bakalii, kandyzowanych owoców, orzechów zanurzone w czekoladzie. Dla mnie obowiązkowe na Święta Bożego Narodzenia.
Składniki (na około 30 ciasteczek):- 1/4 kostki masła (50 g)
- 90 ml śmietany 18%
- 75 g cukru trzcinowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 łyżka soku z pomarańczy
- 50 g mąki
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g kandyzowanych skórek owoców
- 50 g pokrojonych wiśni koktajlowych (można zastąpić żurawiną)
- 50 g kandyzowanego ananasa (można zastąpić rodzynkami lub suszonymi morelami)
- 50 orzechów włoskich
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Do dużego rondla wrzuć masło, śmietanę, cukier, skórkę z pomarańczy oraz sok. Mieszaj na średnim ogniu, do momentu aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą w całość. Dodaj mąkę, migdały, skórki z owoców, wiśnie, ananas i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw na chwilkę do przestygnięcia.
Łyżeczką nałóż ciasto na blachę, zachowując odstępy między ciasteczkami. Piecz przez około 10-12 minut. Ciastka powinny być lekko zarumienione. Odstaw do wystygnięcia.
Rozpuść czekoladę w misce postawionej na garnku z wrzącą wodą. Na każde ciasteczko nałóż z jednej strony cienką warstwę czekolady. Pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj ciasteczka w szczelnym pojemniku, przełożone warstwą papieru do pieczenia. Smacznego!