Przepis jest banalnie prosty. Składników potrzeba nie wiele. A efekt spektakularny. Nie można przestać jeść. Zdecydowanie chlebek bananowy stał się moim ulubionym, szybkim ciastem.
Wypróbujcie na pewno się nie zawiedziecie.
Składniki (na formę keksówkę):- 3-4 dojrzałe banany (z czerniejącą skórką)
- 140g masła, roztopionego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel olejku waniliowego)
W dużym naczyniu wymieszaj roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodaj cukier, jajka, ekstrakt waniliowy. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170°C.