Goście wprosili się na odwiedziny? To idealny przepis na taką sytuację. Ciasteczka są szybkie i smaczne, a ich zapach rozniesie się po domu.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie kremu czekoladowego (np. nutella)
- 2 jajka
WYKONANIE:
Ciasto rozłożyć na blacie, powycinać kwadraty o boku 12 cm. Delikatnie ponakłuwać widelcem (nie na wylot).
Na środek ciasta nałożyć łyżkę kremu, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Złożyć na pół po przekątnej, tak aby utworzyły trójkąt (złączyć przeciwległe wierzchołki). Brzegi ciasta podociskać widelcem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając 2-3 cm odstępy pomiędzy ciastkami. Ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15 minut (do czasu aż ciastka się zezłocą) w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!