Krem mascarpone – idealny do ciast i tortów. Można go użyć także do robienia wzorków, lecz wtedy należy go mocno schłodzić. Ilość śmietany można zmieniać w zależności do tego czy chcemy uzyskać ciężki, sztywny krem czy też lekki i puszysty. Na zdjęciu podanym w przepisie krem jest dość sztywny – ilość śmietany została zmniejszona do 320 g. Wkrótce ukaże się przepis na ciasto z wykorzystaniem właśnie tego pysznego kremu.
Składniki:
- 270 – 500 g śmietany kremówki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 1 śmietan fix (opcjonalnie)
- 3 łyżki cukru pudru (ilość cukru – opcjonalna)
Wykonanie:
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać śmietan fix i cukier puder. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i dalej ubijać, jak najkrócej, tylko do czasu uzyskania jednolitej masy.
Krem należy przechowywać w lodówce.