Nikt nie oprze się świeżemu chlebkowi. Najlepsze jeszcze lekko ciepły, posmarowany masełkiem albo tak po prostu bez niczego, znika bardzo szybko. Więc może od razu zrobić podwójną porcję ? ;)
Składniki:
- 1 łyżka suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki mleka
- 50 g miękkiego masła
- 1 szklanka wrzątku
Do miski dodaj mąkę, suche drożdże,wodę,mleko,cukier,żółtko i masło. Zacznij wyrabiać ciasto.
Po około 5 minutach dodaj sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na ok 1- 1 1/2 godziny.
Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i uformuj chlebek. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok 2 godziny. Po tym czasie chlebek natnij nożem, a piekarnik nastaw na 230 C.
Chlebek przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Najpierw do piekarnika włóż naczynko z wrzącą wodą (na spód piekarnika) a następnie wstaw chleb.
Piecz przez ok. 30-35 minut.