Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru + 1/4 szklanki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 50 g masła, rozpuszczonego
W miseczce połącz ze sobą mleko,drożdże oraz 1 łyżeczką cukru. Odstaw na ok. 5 minut.
Do miski wsyp mąkę,pozostały cukier,sól oraz skórkę z cytryny.
Dodaj rozczyn i wymieszaj. Następnie dodaj masło,sok z cytryny i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec dodaj jajka i zacznij wyrabiać ciasto.
Gdy ciasto będzie już gładki i elastyczne, przełóż je do miski wysmarowanej olejem. Przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 1 godzinę aby podwoiło swoją objętość.
Nadzienie:
- 2 szklanki malin
- 50 g masła, rozpuszczonego
- skórka starta z jednej cytryny
- 1/2 szklanki cukru
Cukier oraz skórkę z cytryny przełóż do miseczki i wymieszaj. Odstaw na bok.
Gdy ciasto już wyrośnie wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką. Zagniataj przez chwilę po czym rozwałkuj na ciasto o wymiarach ok. 25x30 cm.
Ciasto posmaruj masłem, pamiętając aby zostawić odstęp ok. 1/2 cm od krawędzi.
Na ciasto wyłóż cukier, a następnie maliny.
Złóż boki ciasta do środka i zwiń w roladę. Roladę pokrój w plasterki. Powinno wyjść ok. 10 bułeczek.
Tak przygotowane bułeczki przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 40 minut.
Po tym czasie bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C. i piecz przez ok. 40 minut.
Przestudzone bułeczki polałam lukrem.