Nowy wiosenny przepis ! Krucha tarta z wiśniowym dżemem. Siedząc przed moim laptopem zajadam się, bo aż nie mogłam się doczekać, aby zamieścić tutaj nowy wytwór mojej kuchni ! Wszystko oczywiście wegańskie i bezglutenowe. Przepis zainspirowany
ohsheglows.
Zapraszam do pieczenia…
SKŁADNIKI na spód i kruszonkę:
- 1,5 szklanki mąki z migdałów
- 1/3 szklanki mąki z kaszy jaglanej*
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki masła orzechowego (ja użyłam z orzechów ziemnych)
- 6 łyżek syropu z agawy lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (nie jest konieczne, ale daje piękny zapach marcepanu)
PRZYGOTOWANIE spodu:
- Wymieszaj suche składniki w dużej misce (mąka z migdałów i kaszy jaglanej, siemię lniane, proszek do pieczenia, sól).
- W mniejszej miseczce połącz (najlepiej na pomocą trzepaczki) mokre składniki (masło orzechowe, syrop z agawy/syrop klonowy, opcjonalnie ekstrakt z migdałów).
- Mokre składniki wlej do dużej miski z suchymi. Teraz za pomocą rąk ugnieć ciasto aż powstanie jednolita gęsta masa.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i rozłóż na jej powierzchni 3/4 zrobionego ciasta. (1/4 ciasta zostanie do pokruszenia na ciasto)
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i włóż sam spód ciasta. Piecz 10 minut.
SKŁADNIKI na dżem: (możesz także użyć domowego dżemu - 3/4 szklanki)
- 3 szklanki mrożonych wiśni (niestety o tej porze roku mogę dostać te owoce jedynie w postaci mrożonej, ale jeśli masz świeże śmiało możesz ich użyć ;) )
- 3 łyżki syropu z agawy lub syropu z cukru trzcinowego (ja użyłam tego drugiego)
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE dżemu:
- Doprowadź wiśnie do wrzenia, gotuj aż zmiękną i wypuszczą sok. Mrożone wiśnie wypuszczają za dużo wody, dlatego ja z moich odlałam płyn (jeszcze przed dodaniem reszty składników) - około 3/4 szklanki (można później zużyć do koktajlu ;) ).
- Do gotujących wiśni dodaj syrop z agawy lub trzciny cukrowej, wymieszaj i gotuj jeszcze około 5 minut.
- Garnek zdejmij z ognia i dodaj chia i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj i odstaw do zgęstnienia (około 15-20 minut).
PRZYGOTOWANIE już całego ciasta:
- Wyłóż dżemem upieczony spód ciasta, a następnie posyp pozostałym ciastem.
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i piecz całość 15 minut lub aż kruszonka będzie przyrumieniona.
- Zostaw ciasto do wystudzenia na około 30-45 minut i gotowe !
*Mąka z kaszy jaglanej, która jest dostępna w sklepie jest gorzka. Dlatego ja robię ją sama. Należy uprażyć kaszę na patelni aż się przyrumieni i zacznie wydobywać się para. Następnie opłucz kaszę wrzątkiem i susz w piekarniku. Suchą kaszę trzeba zmienić i mąką jest gotowa. Świetnie nadaje się do ciasteczek i tart, ponieważ nadaje wypiekom kruchości. ;)
Tak wygląda już upieczona tarta
Przepis można wykorzystać także do robienia tartaletek :)
Smacznego !