Zapiekanka jest idealna na weekendowe śniadanie, ale również można ją upiec dzień wcześniej i zjeść następnego dnia lub pokroić i zabrać do szkoły/pracy. Przepis nie jest skomplikowany, więc możesz eksperymentować z dodatkami. Zamiast jagód świetnie będą smakować maliny czy inne czerwone owoce. Orzechy też pasują, a posypane na wierzch nadadzą zapiekance chrupkości. Możliwości jest wiele, a im więcej odważysz się zmieniać tym bardziej pewnie będziesz się czuł modyfikując przepisy. :)
SKŁADNIKI:
- 60g kaszy gryczanej niepalonej
- 70g płatków gryczanych
- łyżka maki gryczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 110ml mleka roślinnego
- 100g mrożonych jagód (lub swieżych, zależy od pory roku)
- 70ml syropu z agawy lub syropu klonowego
WYKONANIE:
- Kaszę gryczaną zalej wodą w stosunku 1:2 (czyli 120ml wody) i zagotuj aż kasza zmięknie, ale się jeszcze nie rozgotuje. Odcedź.
- W misce zmieszaj płatki i mąkę gryczaną, cynamon, mleko, syrop i na końcu razem z wcześniej przygotowaną kaszą wmieszaj jagody.
- Masę wylej do naczynia żaroodpornego i piecz w 180 stopniach C przez 25-30 min (aż zapiekanka będzia bardzo gęsta, a góra się zarumieni). Wystudź i pokrój na kawałki.
Smacznego :)