Po paru nieudanych próbach wykonania tego ciasta w końcu mi się udało ! Przedstawiam wam wspaniałe ptasie mleczko w blaszce. Nie przedłużając dalej zabierzmy się do roboty..
SKŁADNIKI na spód:
- 1 szklanka prażonych orzeszków ziemnych
- pół szklanki prażonych migdałów
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- szczypta soli
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 3/4 szklanki namoczonych daktyli w ciepłej wodzie przez przynajmniej 15 minut
PRZYGOTOWANIE:
- Zmiel orzechy na lepką mąkę w malakserze.
- Roztop olej kokosowy i razem z resztą składników dodaj do malaksera.
- Zmiel wszystko, wyłóż blaszkę i wstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut.
SKŁADNIKI na masę:
- 2 płaskie łyżeczki agaru
- 4 szklanki mleczka roślinnego (ja używałam migdałowego ;) )
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub łyżka ekstraktu )
- 1 szklanka masła z prażonych orzechów laskowych*
- 150 g czekolady gorzkiej
- duża szczypta soli
PRZYGOTOWANIE masy:
- Do garnka (najlepiej z grubym spodem) wlej mleko roślinne, wsyp cukier i agar.
- Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
- Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj czekoladę, masło orzechowe, pasty waniliowej i sól.
- Wymieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.
- Wlej do blendera i miksuj przez około 20 sekund.
- Wylej masę na spód i zostaw do wystudzenia i gotowe !
*Podpraż orzechy laskowe w piekarniku aż skórka będzie łatwo z nich schodzić. Wystudź i zdejmij z nich skórkę. Zmiksuj w blenderze aż powstanie gładka masa. Teraz tylko wlej do słoiczka i wstaw do lodówki, aby trochę zgęstniało.
Smacznego ! :)