Dzisiaj prezentuję wam ciasto a la snickers. Oczywiście wegańskie, więc trochę różni się od tradycyjnych batoników. Jednak jako ciasto - niczego mu nie brakuje!
Trudny dostęp do świeżych owoców sezonowych (mówię tutaj o polskich owocach - najlepszych oczywiście, bo te hiszpańskie nijak je zastępują) zmusił mnie do wykonania ciasta, które jest bardziej ciężkie i zimowe, aniżeli wiosenne. Jednak po spróbowaniu stwierdzam, że takie ciasta nadają się również na słoneczne dni. Zapraszam do kuchni…
SKŁADNIKI na pierwszą warstwę - kruchy spód:
- 2,5 szklanki orzechów (ja użyłam migdałów i orzechów ziemnych)
- 12 daktyli (świeżych lub suszonych namoczonych w wodzie przez noc)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE spodu:
- Wsyp wszystkie składniki do miksera/blendera.
- Zmiel tak, aby były widoczne kawałki orzechów, nie na gładką masę.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wyłóż ciasto na blachę, odstaw.
SKŁADNIKI na 2. warstwę - karmel:
- 11 daktyli
- 1/3 szklanki wody
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE karmelu:
- Włóż wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiel na gładką masę.
- Wylej karmel na wcześniej zrobiony spód ciasta.
SKŁADNIKI na 3. warstwę - masa orzechowa:
- 3 szklanki namoczonych przez noc orzechów nerkowca (około 2,5 szklanki przed namoczeniem)
- 1,5 szklanki śmietanki kokosowej
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 1 szklanka masła z orzechów ziemnych
PRZYGOTOWANIE masy orzechowej:
- Włóż wszystkie składniki do blendera i miksuj aż do uzyskania gładkiej masy (może to trochę zająć jeśli nie ma się dobrego blendera).
- Wylej masę na spód z karmelem i wstaw do lodówki na minimum 1,5 godziny.
SKŁADNIKI na 4. warstwę - polewa czekoladowa:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (należy uważnie czytać skład produktów, bo zdarza się, że nawet w czekoladzie gorzkiej jest obecne mleko)
- pół szklanki mleczka kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego/z agawy
- spora garść orzechów do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Rozpuść w rondelku czekoladę razem z mleczkiem kokosowym i syropem. Uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia.
- Zdejmij z ognia i zostaw polewę do ostygnięcia na 5-10 minut.
- Wsyp do polewy orzechy i wylej wszystko na masę orzechową.
- Wstaw z powrotem do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego ! :)