Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
andrasz-kulinarnie
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
21
Kategorie
116
Baba drożdżowa z rukwią wodną i oliwą
Rukiew wodna w Polsce to wciąż jeszcze wielki rarytas, który w Warszawie można dostać u Pana Ziółko na rolniczym targu Forteca Kręglickich. Ja znam doskonale tę charakterną zieleninkę jeszcze z mojego pobytu w Portugalii, gd...
andrasz-kulinarnie
Desery
,
Ciasto
,
Oliwa
,
Kuchnia portugalska
,
Ciasto drożdżowe
,
Rukiew wodna
Magazyn Pastel numer XII
Oddajemy do Waszych rąk ostatni, przedwakacyjny numer Magazynu Pastel. Oto jego spis treści: 1. Lizbońskie spacery tekst i fotografie Kamili Kundy 2. Śniadanie z kogutem tekst Monika Drzazgowska i Janusz St. Andrasz, zdjęcia: ent...
andrasz-kulinarnie
Kuchnia portugalska
,
Biuletyn Pastel
,
Kulinaria
,
Magazyn Pastel
,
Portuigalia
Pesto z pokrzywy na francuskim cieście
Sezon pokrzywowy w pełni! Warto z niego skorzystać i jeśli tylko ma się dostęp do pokrzywy z nieskażonych terenów, można z tej niepozornej rośliny przyrządzić wiele ciekawych i z pewnością bardzo zdrowych dań. Jednym z najprostszych jest pokrzywowe pes...
andrasz-kulinarnie
Kuchnia fusion
,
Kuchnia polska
,
Wegetariańskie
,
Kuchnia wegetariańska
,
Przystawki
,
Ciasto francuskie
,
Pesto z pokrzywy
Sałatka z grillowanych warzyw, pęczaku i soczewicy
Sezon grillowy już rozpoczęty. Jeśli tylko sąsiedzi pozwolą, na przydomowych ogródkach płoną ogniska, lub dymią grille. Nigdy nie byłem mistrzem w tej dziedzinie, choć od czasu do czasu dobrze zgrillowane mięso lubię zjeść. Postanowiłem jednak przy tej...
andrasz-kulinarnie
Kuchnia fusion
,
Oliwa
,
Danie główne
,
Kasze
,
Wegetariańskie
,
Kuchnia wegetariańska
,
Przystawki
,
Kasza pęczak
,
Soczewica
,
Brązowe pieczarki
,
Grillowane warzywa
,
Sałatka
Cytrynowy kurczak w kaszy jęczmiennej
Czasami inspiracją do stworzenia nowego przepisu może być np. wizyta na bazarze. Tak też stało się i w moim przypadku. Korzystając z tego, iż prowadziłem portugalskie warsztaty kulinarne w Studio Kulinarnym Browar Mieszczański, na znajdującym s...
andrasz-kulinarnie
Kuchnia fusion
,
Kasze
,
Mięso
,
Czubryca
,
Kasza
,
Kurczak
,
Proste danie
,
Sól cytrynowa
Pęczotto z pokrzywą
pół szklanki kaszy pęczak, garść młodych pokrzyw, jedna marchewka, średniej wielkości cebula, trzy ząbki czosnku, suszony lubczyk, oliwa, 1 łyżka masła, czarnuszka, czarny pieprz, sól, parmezan, ok. półtorej szklanki bulionu warzywnego 1. Młode ...
andrasz-kulinarnie
Kuchnia fusion
,
Kuchnia polska
,
Oliwa
,
Kasze
,
Wegetariańskie
,
Kasza pęczak
,
Danie wegetariańskie
,
Pęczootto
,
Pokrzywa
Warsztaty kulinarne – Portugalia na talerzu we Wrocławiu
Zapraszam wszystkich chętnych z Wrocławia i okolic na warsztaty z kuchni portugalskiej, które będę miał przyjemność poprowadzić w Studio Kulinarnym Browar Mieszczański we Wrocławiu. Wszystkie informacje na ich temat oraz możliwość zapisu znajdziecie na...
andrasz-kulinarnie
Kuchnia portugalska
,
Warsztaty kulinarne
,
Browar Mieszczański
,
Janusz St. Andrasz
,
Pastel de nata
,
Wrocław
Taurus – ostoja tradycyjnych wędlin
Smaki dzieciństwa z pewnością trudno zapomnieć. Dla mnie jednym z nich niewątpliwie jest smak swojskiej kiełbasy. Dzięki pobytowi w podkarpackich Zakładach Mięsnych Taurus, mogłem go sobie przypomnieć. W czasach kiedy w sklepach (w tym również i tych...
andrasz-kulinarnie
Warsztaty kulinarne
,
Kiełbasa
,
Relacja z pobytu
,
Apetyt na Kuchnię
,
Boczek
,
Golonka
,
Karczma Dolina Pstrąga
,
Królestwo Garów
,
Mój Kulinarny Pamiętnik
,
Pilzno
,
RDN Małopolska
,
Smaczna Pyza
,
Stanisłąw Jarosz
,
Stolica polskie śliwki
,
Szef Janusz Flis
,
Szydłów
,
Szynka swojska pilzneńska
,
Teraz Polska
,
Tesco Finest
,
Tradycyjne wędliny
,
Wędzone ryby
,
Zakłady Mięsne Taurus
,
Życie od Kuchni
,
Złota Perła
Mazurek z białą czekoladą i miętą
Dwa lata temu specjalnie dla Magazynu Smak upiekłem świąteczne mazurki. Były wśród nich mazurki jak najbardziej tradycyjne, jak np. Biały marcypan, przygotowany na podstawie przepisy z książki profesora Jarosława Dumanowskiego Tata...
andrasz-kulinarnie
Kuchnia fusion
,
Desery
,
Ciasto
,
Kuchnia polska
,
Biała czekolada
,
Cieciorka
,
Czarna porzeczka
,
Mazurek
,
Wielkanoc
Tarta z jarmużem i pieczarkami
W ramach oswajania jarmużu postanowiłem zrobić tartę na bazie z kruchego ciasta, z dodatkiem aromatycznej wędliny kindziuka. Można ją zastąpić inną np. kiełbasą żywiecką, czy jałowcową. Tartę podałem z sałatką z roszponki z prostym, mio...
andrasz-kulinarnie
Kuchnia fusion
,
Danie główne
,
Jarmuż
,
Kindziuk
,
Pieczarki
,
Quiche
,
Tarta
Muffinki z jabłkami i glazurą z galaretki z aronii
Ostatnie tygodnie upływają mi na pisaniu przewodnika po Portugalii. Terminy oddawania kolejnych rozdziałów mnie gonią, nie mam więc niestety czasu na zabawę w kuchni Ostatnio jednak ukradłem sobie kilkanaście minut i upiekłem to, ...
andrasz-kulinarnie
Kuchnia fusion
,
Desery
,
Ciasto
,
Aronia
,
Wino porto
,
Muffiny z jabłkiem
,
Orzechy włoskie
Galaretka z aronii i porto
Biedna ta aronia Traktowana po macoszemu, bo i co z tym zrobić? Barwi toto wszystko na co tylko spadnie, nie gorzej niż jagody. Niestety zjeść na surowo raczej się tego nie da. Mało smaku, lekka goryczka Zamrażaliśmy ją więc a potem prz...
andrasz-kulinarnie
Kuchnia fusion
,
Desery
,
Kuchnia polska
,
Kuchnia portugalska
,
Aronia
,
Wino porto
,
Wino
,
Galaretka
,
Przetwory
,
Thermomix
Muffiny z borówką amerykańską
Własne krzaki jagodowe to naprawdę jest coś! Człowiek wychodzi do ogrodu, zrywa garść pachnących borówek i chwilę potem na stole stawia zrobione z nich muffiny Tym razem zdecydowałem się wypróbować gotowy przepis. Zaczerpnąłem go stąd. Nie zdec...
andrasz-kulinarnie
Kuchnia fusion
,
Desery
,
Ciasto
,
Borówka amerykańska
,
Muffinki
,
Wypieki
Chłodnik na bazie kefiru
Ten wpis pojawił się tylko dzięki temu, że zmobilizowała mnie Weronika. Inaczej leżałbym w najzimniejszym miejscu mojego domu, ze zmęczenia wykonując jedynie jednostajny ruch moją ręką, w której trzymałem schłodzonego arbuza. Mijał właśnie kolejny dzie...
andrasz-kulinarnie
Kuchnia polska
,
Chłodnik
,
Kuchnia litewska
,
Kefir
,
Oliwa Esporão
Sernik bez pieczenia z wiśniową glazurą
Nadeszła wiekopomna chwila! Jakiś czas temu zostałem zaatakowany zewsząd reklamami ciasteczek Oreo. Zaciekawiony nimi, postanowiłem przekonać się samemu, na czym polega ich fenomen. Dokonując ich zakupu, zostałem nieco zmrożony ceną, jaką musiałem zapł...
andrasz-kulinarnie
Desery
,
Ciasto
,
Ciasteczka Oreo
,
Sernik bez pieczenia
,
Wiśnie
Czwarty, wakacyjny numer biuletynu Pastel
Czwarty, wakacyjny numer biuletynu (VII/VIII) wydawanego przez Luzomanię, jest już gotowy do pobrania. Znajdziecie w nim następujące artykuły: 1. Wstęp 2. A co, Azory! Iga, dwie Agnieszki i Dorota 3. Przepis na arroz doce 4. Luksus dla ka...
andrasz-kulinarnie
Biuletyn Pastel
,
Portugalia
,
Azory
,
Portugalska gastronomia
,
Przepisy
1
2
Następna
→