Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
am.art kolor i smak
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
88
Kategorie
56
Konfitura z pomarańczy
Od dawna myślałam o takiej konfiturze. Jednak perspektywa obierania wszystkich błonek skutecznie mnie zniechęcała. Pomyślałam, że poszukam przepisu, który tego nie wymaga i to był strzał w dziesiątkę. Konfitura jest słodko-gorzka i pyszna. A do naleśni...
am.art kolor i smak
Kulinaria
,
Przetwory
,
Pomarańcze
Ciastka mocno czekoladowe
Szybkie w przygotowaniu i mocno czekoladowe. Jeśli wcześniej wyłuskamy orzechy, to przygotujemy je w pół godziny. To dobra opcja w razie nieprzewidzianych gości. Ja upiekłam je na babskie spotkanie w kuchni przy lepieniu pierogów :)/Przepis: P. Małecki...
am.art kolor i smak
Kulinaria
,
Orzechy
,
Czekolada
,
Ciastka
Śledzie z koperkiem mojego taty
Nielubiane smaki dzieciństwa. Chyba każdy jakieś ma. Moje pierwsze skojarzenie? Śledź. Jakby jednak zastanowić się nieco bardziej, tych smaków było kilka. A więc: arbuz, burak, mleko, owsianka, ryby, zupy, gotowany seler i pietruszka (korzeń).No ...
am.art kolor i smak
Kulinaria
,
Przystawka
,
Ryba
,
śledź
Bransoletki
Zainspirowana pewnym prezentem, postanowiłam przygotować kilka bransoletek. Od pewnego czasu to mój ulubiony element biżuterii.1. Kolczyki: koral, czerwone koraliki, srebro.2. Bransoletka: szare perły, koral. 3. Bransoletka: szare perły, kryształki Swa...
am.art kolor i smak
Biżuteria
Surówka z marchewki z persymoną i mandarynką
Prosta jesienna surówka o lekko cytrusowej nucie i delikatnie słodkim posmaku persymony.Składniki:4 marchewki średniej wielkości1/4 owocu persymony (kaki, sharon)sok z 1 dużej mandarynki1 łyżeczka oleju słonecznikowego1 łyżka otrębów (np. o...
am.art kolor i smak
Kulinaria
,
Wegetariańskie
,
Marchew
,
Surówka
Granola orzechowa z miodem
Granola jest doskonałym dodatkiem do jesienno-zimowych śniadań. Jednak warto przygotować ją samemu, aby uzyskać mieszankę dobraną idealnie do naszych upodobań. A więc poniżej moja granola, której składniki oczywiście można zamienić na swoje ulubi...
am.art kolor i smak
Kulinaria
,
Orzechy
,
śniadania
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką
/ Przepis: J. Hamelman/1 duży bochenekPozostając w jesiennym klimacie upiekłam ten lekko słodki chleb z dodatkiem orzechów włoskich i tartej marchwi. Wykorzystałam orzechy z ogrodu babci. Pyszne! :*Myślę, że chleb będzie pasował do wielu dodatków, ale ...
am.art kolor i smak
Kulinaria
,
Pieczywo
,
Chleb
,
Orzechy
Ślubnie 3
Jesienna kartka z okazji zaślubin Janusza i Ali :)Kartkę zgłaszam na wyzwanie kolorystyczne Magudy.
am.art kolor i smak
Kartki
Chleb z dodatkiem dyni
Bardzo smaczny chleb o żółto-pomarańczowym, wilgotnym miąższu. Mimo, że pieczony na drożdżach, daje się formować w koszyku i dobrze zachowuje kształt. Chleb jest neutralny w smaku, więc pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków./Przepis:&nb...
am.art kolor i smak
Kulinaria
,
Pieczywo
,
Chleb
,
Dynia
Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi
Lubię serniki, ale ten szczególnie wpisuje się z jesienny klimat. Dynia nadaje mu wyjątkowy, słoneczny kolor. Od razu robi się cieplej, prawda?Sernik ma bardzo delikatną, kremową konsystencję, a do tego jest łatwy do przygotowania. /Przepis na to...
am.art kolor i smak
Kulinaria
,
Ciasta
,
Dynia
,
Serniki
Placki z dyni z notesu babci
Przepis na te placki pochodzi z notatnika mojej babci Celiny. Spójrzcie tylko na to piękne, rustykalne pismo! Mam ogromny sentyment do takich przepisów. Poza tym po raz pierwszy przygotowałam je razem z babcią, pewnie ładnych kilka lat temu. Miałyśmy w...
am.art kolor i smak
Kulinaria
,
Dynia
Przepisy podstawowe: Puree z dyni na dwa sposoby
Puree z dyni jest składnikiem wielu dań. Warto więc przygotować sobie jego zapas. Sezon dyniowy w mojej kuchni uważam za rozpoczęty i postaram się pokazać w tym tygodniu kilka wypróbowanych przepisów z użyciem tego wszechstronnego warzywa. ...
am.art kolor i smak
Kulinaria
,
Przetwory
,
Dynia
,
Przepisy podstawowe
Łosoś z czerwonym pieprzem i tymiankiem cytrynowym
Zebrałam ostatnie zioła z balkonu. Wysuszę je i będę używać zimą do moich dań. Tak powstał pomysł na tę marynatę z wykorzystaniem tymianku cytrynowego.Składniki:/2 porcje/400g łososia bez skóryMarynata:1 łyżeczka soli pomarańczowej*1 mały ząbek c...
am.art kolor i smak
Kulinaria
,
Dania główne
,
Ryba
Knedle ze śliwkami
W sezonie śliwkowym pozycja obowiązkowa w mojej kuchni. Ulubione knedle z ciastem na bazie twarogu. Śliwki - Cynamon. Knedle - Klasyka. Składniki:500g twarogu (półtłustego)300g mąki1 łyżka masła2 jajkaszczypta soli2 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonuok. 25...
am.art kolor i smak
Kulinaria
,
Wegetariańskie
,
Dania główne
,
śliwki
Cykl: Retro gotowanie, Powidła śliwkowe
Słońce coraz szybciej chyli się ku zachodowi. Chłodne wieczory. Zimne poranki. Zapełniam moją domową spiżarnię. Jesień. Kupuję maleńkie słodkie pomidory, może już ostatnie. Na targowisku już pysznią się skarby jesieni. Sama siebie próbuję przekonać, że...
am.art kolor i smak
Kulinaria
,
Przetwory
,
śliwki
,
Cykl: Retro gotowanie
Tagiatelle z sosem serowo-pietruszkowym
Pomysł na szybki obiad w 15 minut. To jedno z tych dań, które "nie wyglądają", ale smakują. Pod warunkiem, że jest się fanem natki pietruszki. ;)/dla 2 osób/Składniki: 200-250g makaronu tagiatelle100-150g sera z niebieską pleśnią1/2 pęczka natki...
am.art kolor i smak
Kulinaria
,
Wegetariańskie
,
Dania główne
←
Poprzednia
2
3
4
5
6
Następna
→