Podczas wielkanocnego śniadanie nie może zabraknąć jajek. Pasta jajeczna jest moim ulubionym sposobem na całą masę ugotowanych jajek, które z początku pełnią rolę pisanek. Do kanapkowego klasyka jakim jest awokado+łosoś+cytryna dodałam trochę składników, w tym jajka, wymieszałam i powstało coś co zdecydowanie zagości u mnie na stole, rankiem w Wielką Niedzielę. Składniki: (na ok. 6 kanapek)- 1 awokado
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 100g wędzonego łososia
- świeża kolendra (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Awokado obierz i rozgnieć w misce. Dodaj oliwę z oliwek, majonez, sok z cytryny oraz przyprawy i wymieszaj. Jajka oraz wędzonego łososia pokrój w kostkę i dorzuć do masy z awokado. Całość możesz wzbogacić kilkoma listkami świeżej kolendry, jednak nie każdy jest fanem jej aromatu, więc możesz z niej zrezygnować ;)