Szczególnie ujmuje jego wygląd i ta
intensywnie liliowa warstwa nad śnieżnobiałym spodem. Sernik jest bardzo lekki, wykonany z serka homogenizowanego i jogurtu greckiego, co idealnie wpsasowuje go w kanon letnich deserów. Co prawda owocowa warstwa jest trochę oszukana, porzeczki wystepują w niej w postaci konfitury, jednak ja bym to uznała za plus. Nie musimy ograniczać się do świeżych, sezonowych owoców, które i tak musielibyśmy odpowiednio przygotować, posłodzić, itd. Dżemy z dużymi kawałkami owoców są tu więc niezłą opcją.
Składniki:
biszkopty
400 g serka homogenizowanego naturalnego
200g jogurtu greckiego
60g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki mleka
150g jogurtu greckiego
400g dżemu z czarnej porzeczki
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
Wykonanie:
3 łyżeczki żelatyny zalać mlekiem, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek serka i połączyć
serek wymieszać z jogurtem i cukrem, dodać żelatynę z resztą serka, dokładnie połączyć
dno formy (średnica 20 cm) wyłożyć biszkoptami, wylać na nie serową masę i schłodzić w lodówce
4 łyżeczki żelatyny zalać wodą, następnie rozpuścić w kapieli wodnej, wymieszać Z częścią dżemu
jogurt wymieszać z dżemem, potem z żelatyną, wylać na ściętą już warstwę serową
schłodzić w lodówce do stężenia