Trudno mi znaleźć czas i... szczere mówiąc-motywację. Wiem, że to nie brzmi dobrze, ale pomimo przyjemności, czerpanych z bloga, czasami ogarnia mnie straszne lenistwo, że nie chce mi się nawet przepisać przepisu, bo wiem, że czeka na mnie sterta zadań z chemii, cykle rozwojowe roślin i mszaków, jakaś interpretacja z polskiego, dwie, ewentualnie siedem. Tak podsumowując, życie w klasie maturalnej proste nie jest, ale ma też swoje zalety. Bo gdy za półtora miesiąca będzie już po wszystkim zajmę się w te piękne, długie wakacje, właśnie tym, co lubię najbardziej, oczywiście w połączeniu z pracą :p Także teraz tylko wrzucam przepisik na szybko. Miałam pisać ostatnio o falafelkach z ciecierzycy, serniku na zimno i dietetycznym tiramisu, ale czasu brak, że nawet do zdjęć nie mogłam się zabrać :P
Ten kopiec kreta, to raczej kopczyk , bo śmietany kremówki w nim nie znajdziecie, w cieście nie ma nawet zbytnio dużego dodatku tłuszczu, ale za to dodałam mąki pełnej. Lubię takie zdrowe modyfikacje, które nie pogarszają walorów ciasta, a wręcz przeciwnie, chociaż wiadomo, że nikt nie pogardzi prawdziwą bitą :D
Ciasto:
150 ml mleka
1 łyżka masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1 szklanka mąki (użyłam części pełnoziarnistej)
3 łyżki kakao
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
mleko zagrzać, rozpuścić w nim masło
jajka ubić z cukrem na jasną masę, nadal miksując na wolnych obrotach dodać ciepłe mleko
makę wymieszać z kakao i sodą, dodać do masy, dokładnie wymieszać
piec ok. 20 min w temp 170 stopni (śr. 25 cm)
ostudzić, skroić wierzch, zostawiając 2 cm spód, na około zostawić z zewnątrz 1 cm ramki z ciasta, resztą na głębokość 0,5-1cm wyżłobić łyżeczką, dochowując każdego okruszka, który potem nam się bardzo przyda na wierzch, resztę pokrojonego ciasta również pokruszyć
spód nasączyć sokiem z cytryny lub kawą
Krem:
600 g naturalnego serka śmietankowego (może być ten ala sernikowy)
2 łyżki cukru pudru
3 duże banany
sok z cytryny
serek wymieszać z cukrem pudrem, dodać 2 łyżki pokruszonego ciasta
banany przekroić wzdłuż na pół, skropić sokiem z cytryny
ułożyć je na cieśnie koło siebie, aby wypełniały całe dno ciasta wewnątrz ramki,
wyłożyć na nie masę serową, formując niski grzbiecik
oprószyć okruszkami, lekko docisnąć schłodzić