Torty...moje ulubione ciasta. Uwielbiam piec torty, eksperymentować, wymyślać nowe połączenia. W tej dziedzinie mogę się "wyżyć" kulinarnie :) Cała moja przygoda z pieczeniem zaczęła się właśnie od tortu. Szczególnie upodobałam sobie torty czekoladowe z prawdziwej gorzkiej czekolady w połączeniu z kwaśnymi owocami jak: maliny, pomarańcze, cytryny czy truskawki.Dziś przedstawiam mój kolejny eksperyment: tort mega czekoladowy ;) - kakaowy biszkopt z czekoladową masą z orzechami laskowymi do tego maliny i galaretka czekoladowa.PYCHOTA!
Składniki:
Biszkopt:(przepis na biszkopt pochodzi z mojej rodziny z Bieszczad )- szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 3 łyżeczki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
Masa czekoladowa:- 400 ml śmietany kremówki 36%
- łyżka masła
- cukier waniliowy
- 200 g czekolady gorzkiej min. 70%
- 50 g orzechów laskowych
Galaretka malinowa:
- opakowanie galaretki malinowej
- 300 ml gorącej wody
- 200 g mrożonych malin
Galaretka czekoladowa:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 czubata łyżka żelatyny
Poncz:
- pół szklanki gorącej wody
- 1 czubata łyżka kakao
Dodatkowo:
- paczka okrągłych biszkoptów
Wykonanie biszkoptu:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Wykonanie masy czekoladowej:
Do rondla wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i łyżkę masła. Całość podgrzewamy. Następnie dodajemy połamaną czekoladę, cały czas podgrzewając. Mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady, po czym odstawiamy z ognia i wrzucamy posiekane orzechy laskowe. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Poncz: kakao rozpuszczamy w gorącej wodzie. Czekamy aż wystygnie.
Gdy biszkopt wystygnie ścinamy jego wierzch. Pozostałą część nasączamy ponczem i wykładamy na niego całą, chłodną masę czekoladową. Całość wkładamy do lodówki na ok.30-40 min. aż masa zastygnie.
Wykonanie galaretki malinowej:
Gdy chłodzi nam się masa w między czasie możemy wykonać galaretkę .Galaretkę malinową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do rozpuszczonej galaretki dodajemy zamrożone maliny. Czekamy aż galaretka lekko zaczyna tężeć i wylewamy na zastygniętą masę czekoladową. Ponownie wkładamy do lodówki na ok. 40 min. aby galaretka stężała.
Wykonanie galaretki czekoladowej:
Gdy tężeje nam galaretka malinowa możemy przystąpić do wykonania galaretki czekoladowej.Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością przegotowanej wody, aby spęczniała, a następnie rozpuszczamy ją w kilku łyżkach gorącego mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Wszystko razem mieszamy i chłodzimy.
Na stężałą galaretkę malinową układamy biszkopty, które wcześniej smarujemy ponczem kakaowym z obu stron za pomocą pędzelka. A na biszkopty wylewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę czekoladową. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.SMACZNEGO!