Kolejna moja propozycja na Walentynki...ciasto Kinder Country w kształcie serca. Jest ono dużo mniej pracochłonne niż poprzedni Tort Walentynkowy.Pod koniec listopada ubiegłego roku opublikowałam Ciasto a'la Kinder Country bez pieczenia. Tym razem przedstawiam moją kolejną wersję tego ciasta ale już z pieczeniem...kakaowe ciasto z lekką śmietanową masą i prażoną pszenicą w miodzie...mniam :-) Jak dla mnie ta wersja jest dużo lepsza od tej bez pieczenia- lżejsza i mniej słodka.Batonik Kinder Country, jak już wcześniej pisałam, jest moim ulubionym, dlatego cały czas myślę nad kolejnymi jego wersjami w formie ciasta ;-)
Składniki:
(forma w kształcie serca)
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 200 g masła
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 op. serka homogenizowanego naturalnego (po 140 g)
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1 szklanka pszenicy prażonej w miodzie
Dekoracja:
- 1 szklanka pszenicy prażonej w miodzie
Wykonanie:
W misce mieszamy przesianą przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka, a na końcu stopniowo dodajemy zmieszane składniki suche, ciągle ucierając. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy przez 30-40 min. w temp. 180 stopni. Studzimy.
Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody, aby spęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Serki homogenizowane miksujemy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z ubitą śmietanką. Do gotowej masy dodajemy pszenicę prażoną i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekrajamy na 2 krążki równej grubości. Na pierwszym krążku wykładamy większą część masy i przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch i boki ciasta pokrywamy pozostałą częścią masy. Przyozdabiamy pszenicą prażoną w miodzie. Ciasto przechowujemy w lodówce.