Przepis ten znalazłam przeglądając przepisy "wyrwane" z gazet z 2009 roku ;) Dawniej nie miałam piekarnika, więc ratowały mnie tylko przepisy na ciasta bez pieczenia.Napoleonka - masa budyniowa i słone krakersy, które zastępują ciasto francuskie. Robi się ją błyskawicznie i jest pyszna :)
Składniki:
- 1 litr mleka
- niepełna szklanka cukru
- cukier waniliowy
- kostka masła 200 g
- 1 budyń śmietankowy
- 4 żółtka
- niepełna szklanka mąki
- 2 paczki krakersów
- cukier puder
Wykonanie:
Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy krakersami. Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło. Zawartość garnka zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem, żółtkami i mąką, a następnie wlewamy do gotującego mleka. Gotujemy ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy do formy wyłożonej krakersami, a następnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Rada:
Z pozostałych 4 białek zrobiłam bezy. Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli, a następnie porcjami dodawałam cukier puder (1 szklankę cukru pudru). Masę bezową nakładałam łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując małe beziki. Piekłam ok. 60 min. w temp. 140 stopni.