Mazurki obok bab, należą do tradycyjnych ciast wielkanocnych. Mogą być wykonane z różnych gatunków ciast- kruchego, półkruchego, biszkoptowego, marcepanowego, drożdżowego... Klasyczny mazurek zazwyczaj wykonany jest z ciasta kruchego i powinien on być bardzo cienki. Główne cechy mazurka wielkanocnego to: płaski, słodki i bogato przyozdobiony ;-)
Mój mazurek wykonany jest na kruchym spodzie z pyszną, słodką masą pomarańczową i gorzką czekoladą na wierzchu. Jest to mój pierwszy mazurek w życiu bo u mnie w domu nigdy nie było takiej tradycji żeby piec mazurka. Zastępowały go babki, serniki i inne ciasta. Od tego roku zmieniam tą tradycję!Włożyłam w niego całe serce...
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 ugotowane żółtka
- 3/4 kostki schłodzonego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
- szczypta soli
Masa pomarańczowa:
- 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
- 60 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
Polewa:- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
Dekoracje:- plasterki pomarańczy
- blanszowane migdały
- serduszka z białej czekolady
- lukier plastyczny
- posypka Delecta Decorada: maczek mango
Wykonanie ciasta:
Pomarańczę sparzymy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok - bierzemy 2 łyżki soku i 1 łyżeczkę startej skórki ( resztę skórki i soku pozostawiamy do masy). Na stolnicy wysypujemy przesianą przez sito mąkę i mieszamy ją z solą. Dodajemy posiekane nożem schłodzone masło, cukier puder, cukier waniliowy oraz rozgniecione widelcem ugotowane żółtka. Następnie wlewamy sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z pomarańczy i szybko zagniatamy ciasto. Gdy ciasto nie chce się kleić dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 min., aby się schłodziło.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 1:2. Większą część rozwałkowujemy na prostokątny placek i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z mniejszej części ciasta toczymy wałeczki, z których robimy ramkę wokół placka. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15 min. Wyjmujemy i studzimy.
Wykonanie masy pomarańczowej:
Mleko skondensowane miksujemy z żółtkami. Dodajemy serek mascarpone i sok z pomarańczy, nie przerywając miksowania. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie łączymy delikatnie ubitą śmietankę z masą. Na końcu dodajemy skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na ostudzony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni na 20-25 min. Wyjmujemy i Studzimy.
Wykonanie polewy:
Gorzką czekoladę topimy razem z masłem w kąpieli wodnej. Gotową czekoladę wylewamy na ostudzoną masę pomarańczową.
Zdobimy według upodobania i fantazji ;-)