W radiu pogoda na ostatni piątek lata. Już? Jak to? Minęło za szybko, jak zawsze. Za to pięknie, intensywnie, radośnie, rodzinnie. Opalenizna wciąż intensywna, jak wspomnienia. Te drugie jednak okażą się z całą pewnością mniej ulotne.
Powrót do powakacyjnej rzeczywistości przypominał bieg za pędzącym pociągiem. Udało się go dogonić, w miarę upływu dni znaleźć nawet miejsce siedzące. Pociąg zwany codziennością… Pędzi! Na stacji Weekend zatrzymuje się na chwilę tylko. Ale już zdecydowanie łatwiej mi zaakceptować i polubić swoją miejscówkę.
Kiedy przychodzi ochota na pieczenie ciast, Williamsy kupujemy kilogramami, w kominku napalone, kot przestał się w końcu obrażać za tę naszą długą nieobecność – znak, ze i domownicy pogodzeni z sytuacją. Chociaż synek pierwszy narzeka już na rutynę. (Ciągle jest tylko poniedziałek i piątek, nie wiadomo kiedy tak szybko to wszystko mija. I po co – zadumał się filozoficznie). No tak, euforia powrotu do szkoły jakoś się dziwnie ulotniła. Ciekawe, dlaczego?
Damy radę!
Są owoce, które lubię jest zupełnie nieprzetworzone. Jak brzoskwinie czy gruszki. Żeby zrobić wyjątek musi znaleźć się przepis, który przekona mnie na tyle, by jednak spróbować. Tak było w przypadku gruszkowca, na który przepis znajdziecie poniżej. Wprawdzie jesienią nie ma nic lepszego od miękkiej, pachnącej, mięsistej i soczystej gruszki, która smakuje aż po łokcie… ale ta sama gruszka zapieczona w waniliowym kremie na kruchym spodzie to dopiero pokusa.
- To najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłem! Nieee, najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłem! – stwierdził synek pierwszy.
Przepyszne! Spróbujcie koniecznie.
Gruszkowiec
Składniki :
Na ciasto: 1/2 szkl. mąki krupczatki 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 200 g masła 1/2 szkl. cukru pudru 2 żółtka szczypta soli
Na nadzienie: 9 twardych gruszek (użyłam odmiany Wiliams, świetnie się tu komponuje) 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Na masę: 1 szkl. mleka 1 szkl. śmietany kremówki 30% 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 4 jajka + 2 białka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka budyniu w proszku lub mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Przygotowanie: 1. Przygotowujemy ciasto. Mąki oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę ze szczyptą soli. Dodajemy masło i 2 żółtka (białka wykorzystamy w masie). Całość siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 h.* 2. Przygotowujemy nadzienie. Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Gruszki polewamy sokiem z cytryny. W garnku gotujemy wodę z łyżką cukru**, ostrożnie wrzucamy gruszki, doprowadzamy wodę do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie gruszki odsączamy na sicie. 3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy*** wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Podpiekamy 20 minut. 4. Przygotowujemy masę. Do miski wlewamy 1/2 szkl. mleka, jajka i 2 białka z ciasta kruchego, mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Całość miksujemy na gładko np. blenderem. Pozostałe mleko i śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią i szczyptą soli. Całość podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie wrzeć zestawiamy ją z ognia, wlewamy strumieniem masę jajeczną ciągle mieszając. Następnie wstawiamy garnek znów na ogień, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. 5. Na podpieczone ciasto rozkładamy równo gruszki, zalewamy je przygotowaną masą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temp.170ºC. Ostudzone ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi: *ciasto wyłożyłam do foremki i dopiero schłodziłam. Taki sposób wydaje mi się szybszy. **cukier pominęłam ***ciasto piekłam z polowy porcji w foremce o wymiarach 22x22 cm. Jeżeli będziecie je piec ze wskazanych powyżej gramatur użyjcie dużej, prostokątnej formy.
Przepis powstały w oparciu o książeczkę "Kruche ciasta i ciasteczka" wydawnictwa Prószyński i S-ka znalazłam u Ani, tutaj.
Bardzo często pytacie czy późną jesienią i zimą jeść warzywa? Czy nie są pełne pestycydów? Jakie warzywa jemy w mojej rodzinie? Czy bez obaw można kupować warzywa z supermarketu? Na początek chcę Was uspokoić i jeszcze raz zachęcić do jedzenia warzyw. ...
Jak zdrowo żyć - odżywianie, aktywność fizyczna, rozwoju osobisty i finanse domowe
Dziś z racji tego, że na dworze jest coraz cieplej opowiem o lżejszej serii, która idealnie sprawdzi się, jako lektura podczas wypoczynku czy wakacji. A przeczytacie o pierwszych dwóch częściach Manwhore. Co na początek warto o nich wiedzieć? Po pierws...
Trudno stwierdzić, czy to koniec sezonu, czy początek. W XXIw wyczynowe kolarstwo trwa cały rok. Zatem przegląd najważniejszych wydarzeń ostatnich dni to miks zawierający w sobie pełną różnorodność sprzętu, pogody i nawierzchni. Upał morderca ....
Cóż jest lepszego w kuchni, od szybkich, smacznych, wyrazistych dań? Kolorowa potrawa na stole, z dodatkiem wina, dwoma czy trzema świecami - czyli romantyczny początek wieczora! Oto proste i efektowne danie o wyrazistym smaku. Żółty makaron, zielone k...
Pierwszy wielki tour sezonu. Wielkie oczekiwanie na wielkie emocje. Będą jednak dni, gdy te emocje sięgną zenitu. Czy będą to te, które typuję na najważniejsze? Oto krótki przewodnik po kluczowych etapach Giro d’Italia 2016. Etap 1, Apeldoorn (Holandia...
Kasza jaglana to źródło białka i węglowodanów. Idealna w diecie bezglutenowej, jest również świetnym składnikiem śniadań, deserów, czy dodatkiem do mięs.Gruszkowiec nie jest typowym deserem, ponieważ można go z przyjemnością zjeść na śniadanie, czy kol...
Bardzo proste i łatwe w wykonaniu ciasto z gruszkami. Doskonałe na popołudniowe spotkanie z rodziną i znajomymiŚrednica blachy na ciasto gruszkowe: 28 cmSkładniki na ciasto gruszkowe:250g masła lub margaryny150g cukru4 duże jajka250 g mąki torto...
Witajcie!!! Czy macie już książkę Przepisy mistrza Pawła Małeckiego, którą można zakupić w Lidlu? Książka jest rewelacyjna, pięknie wydana, z pysznymi, niezwykłymi przepisami ale o tym za chwilę . na początek, jeśli byście ...