Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
wyznania kulinarne Dariozki
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
25
Kategorie
16
Słoneczna sałatka drobiowa z selerem, ananasem i kukurydzą
Bajecznie prosta i znikająca z talerza w ekspresowym tempie sałatka.Składniki:- 500g piersi z kurczaka lub indyka- słoik selera konserwowego- puszka kukurydzy- puszka ananasa- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. bałkańskiego)- opcjonal...
wyznania kulinarne Dariozki
Faworki
Składniki (2 duże półmiski):- 200g mąki- 3 żółtka- szczypta soli- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany- 1 łyżka proszku do pieczenia- 1 łyżka spirytusu- 2 łyżki cukru waniliowego- cukier puder (dużo :D)- smalec lub olej do smażeniaMąkę mieszamy ze śm...
wyznania kulinarne Dariozki
Pasztet świąteczny
Pasztet, który rok w rok znajduje się na stole świątecznym Połówka. Przyrządzany z przepisu babci - po prostu wyśmienity! Ze względu na to, że akurat wczoraj kupiliśmy pół świnki, zrezygnowałam z dodatku wołowiny.Składniki (5 małych keksówek):- 6...
wyznania kulinarne Dariozki
Zupa fasolowa
Klasyczna zupa fasolowa. Taka na boczku i kiełbasie. U mnie w wersji 'lekkiej', tj. bez zagęszczania zasmażką. Przy każdym odgrzewaniu staje się gęstsza za sprawą rozpadających się ziemniaków i fasoli. Z podanych składników uzyskamy naprawdę spory gar ...
wyznania kulinarne Dariozki
Pierogi z jagodami
Obiady na słodko, to u mnie rzadkość. Tak naprawdę cokolwiek na słodko, to rzadkość w moim domu. Czasami warto jednak wrócić do smaków dzieciństwa, zwłaszcza gdy przy próbie opróżnienia zamrażalnika z zalegających mrożonek, znajdzie się woreczek jagód....
wyznania kulinarne Dariozki
Pierogi
Kasza gryczana a'la Lasagne
Potrawa bajecznie prosta, jednak wymagająca użycia wieeelu garnków, patelni, misek. Na pewno trafi do serc osób lubiących kaszę gryczaną, ale też tych, które za nią nie przepadają - kasza skutecznie udaje mięso mielone. Zapiekankę można przygotować w j...
wyznania kulinarne Dariozki
Cukinia
,
Kasza gryczana
Słodki sos chili
Nie wiem jak i nie wiem kiedy, ale wszyscy domownicy stali się fanami pikantnych smaków. Co niektórzy do tego stopnia, że co wieczór na kolację proszą o kanapkę z serem/szynką/pasztetem/czym innym polaną słodkim sosem chili. Do tej pory był to kupny so...
wyznania kulinarne Dariozki
Jarmuż w śmietanie z czosnkiem
Dziś o jarmużu, moim osobistym odkryciu kończącego się niedługo roku. Jest to bardzo (zaznaczam, BARDZO) zdrowa zieleninka, która smakuje jak połączenie dwóch uwielbianych przeze mnie: brukselek i szpinaku. Po podgotowaniu, jego tekstura przypomina kap...
wyznania kulinarne Dariozki
Babeczki marchewkowo-piernikowe
W końcu, bo dziesiątkach prób, udało mi się coś upiec. Oczywiście nie bez pomocy, bo posiłkowałam się przepisem znalezionym na bloguBiblia Smaków, z własnymi zmianami. Efekt, tak jak widać na zdjęciu, to babeczki. Nie są może ładne, ale idealne d...
wyznania kulinarne Dariozki
Boże Narodzenie
,
Marchew
,
Piernik
Pierogi z kapustą i grzybami
Takie pierogi, jak już wcześniej pisałam, to obowiązkowa pozycja na Wigilijnym stole. Są wyraziste w smaku, ciasto jest mięciutkie i rozpływające się w ustach. Zdecydowanie najlepiej smakują z barszczem.Składniki:I. farsz:(na 0,5kg mą...
wyznania kulinarne Dariozki
Pierogi
,
Boże Narodzenie
Kopytka z cebulką na zasmażanej kapuście kiszonej
Danie dość pracochłonne, ale nie można powiedzieć, że trudne. Praca ta jednak na pewno się opłaci - zapewniam, że komukolwiek podacie takie kopytka, będzie jadł aż, jak to mówią, uszy będą mu się trzęsły. Polecam wykorzystanie nadmiaru ziemniaków z dni...
wyznania kulinarne Dariozki
Brukselka z prażonym słonecznikiem i parmezanem
Piękne, zieloniutkie kapustki, które albo się kocha, albo się nienawidzi. Szkoda, bo są źródłem wielu cennych składników, no i są pyszne!Składniki (3-4 porcje):- 1kg brukselki- 3 łyżki ziaren słonecznika- 2 łyżki masła- parmezan- opcjonalnie ząbe...
wyznania kulinarne Dariozki
Farsz do pierogów - kapusta z grzybami
Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez domowych pierogów z kapustą i grzybami mojej Mamy. Muszą być pierne, ale przede wszystkim niezwykle kwaśne. Taki farsz w połączeniu z mięciutkim, rozpływającym się w ustach farszem to po...
wyznania kulinarne Dariozki
Pierogi
Spring rollsy z łososiem
Były już spring rollsy z warzywami w sosie orzechowym, dziś pomysł na smaczną i lekką przekąskę, spring rollsy z pieczonym łososiem i warzywami. Tak naprawdę do środka można włożyć wszystko na co się ma ochotę. Poniżej to, co znalazło się w moich. ...
wyznania kulinarne Dariozki
łosoś
Tagliatelle w sosie paprykowym
Wpis powstał z myślą o konkursie Domi w kuchni - Menu Italiano. Właśnie w ten sposób ugościłabym rodowitego Włocha, gdyby zjawił się u moich drzwi - rodzinną miską makaronu w aromatycznym paprykowym sosie, który suto posypałabym tartym parmezanem. Sos ...
wyznania kulinarne Dariozki
Papryka
,
Makaron
,
Papryczki
Włoska zupa pomidorowa
Jesień to doskonała pora na gotowanie 'comfort food', czyli jedzenia, które 'otula' i sprawia, że czujemy się przyjemnie. Dla mnie, takim comfort food są zupy. Gęste, pełne smaków i właśnie otulające nas od wewnątrz. Już sam zapach gotującej się zupy s...
wyznania kulinarne Dariozki
Cukinia
,
Makaron
,
Marchew
,
Bazylia
,
Zupy
1
2
Następna
→