Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
W kuchni Aganiok
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
34
Kategorie
51
Krem z pieczonej papryki
Rozpoczynam już powoli sezon, w którym zupy będą gościły bardzo często na naszym stole. Zupy to świetne rozwiązanie, kiedy chcemy zawsze mieć pod ręką coś, co nas rozgrzeje w te coraz chłodniejsze dni. Dodatkowo zupy można przygotowywać z wyprzedzeniem...
W kuchni Aganiok
EKSPRES w kuchni
,
Pory roku - LATO
,
LEKKO
,
Pory roku - JESIEŃ
,
Warzywa
,
Papryka
Tartaletki z owocami
Tutaj możemy puścić wodze fantazji! Możemy zamiast 6 tartaletek można przygotować dużą tartę, albo odwrotnie - przygotować 12 mniejszych kruchych babeczek. Do kremu zamiast wanilii możemy dodać startą skórkę cytrynową lub pomarańczową lub nawet jakiś l...
W kuchni Aganiok
Pory roku - LATO
,
Ciastka
,
Borówki
Chłodnik gruszkowy
Od zawsze uwielbiałam gruszki! I choć miłość do samych owoców przez lata troszkę zmalała, to ta zupa należy do moich ulubionych letnich przyjemności!Jej konsystencja może się zmieniać, czasami wolę bardziej zawiesistą, czasami mniej, ale aromat i smak ...
W kuchni Aganiok
Pory roku - LATO
,
Zupy
,
Desery
,
Gruszki
Krem z cukinii z curry - na ciepło i zimno
Ochłonęłam już po przeczytaniu książki Kuchnia bez pszenicy. Łapię równowagę i poszukuję nowych smaków. Ostatnio skręcam w stronę kuchni pięciu przemian, zwiększając m.in. ilość zjadanych warzyw. Wszystkie zmiany staram się wprowadzać rozważnie, dając ...
W kuchni Aganiok
EKSPRES w kuchni
,
Pory roku - LATO
,
Zupy
,
Cukinia
Pączki bez pszenicy
Od kilku tygodni (po przeczytaniu książki "Dieta bez pszenicy") próbowałam poradzić sobie z wyeliminowaniem pszenicy z naszej diety. Rezultaty były różne, na ogół opłakane. Miałam już dosyć grymaszących dzieci i nadąsanego męża. Irytowały mnie przepisy...
W kuchni Aganiok
EKSPRES w kuchni
,
Dzieci to lubią
,
Ciastka bez pszenicy
Dieta bez pszenicy
Długo mnie tutaj nie było, ale powód był ważny. Miałam po prostu mętlik w głowie dotyczący gotowania. Dlaczego? Z powodu książki "Dieta bez pszenicy", o której pewnie niektórzy z Was słyszeli, lub nawet ją czytali.Sięgnęłam po nią ponieważ połowa mojej...
W kuchni Aganiok
Praliny z pistacjami i likierem Bailey's
I jeszcze przepis na słodkie co nieco. To bardzo smaczny drobiazg do świątecznej kawy.Praliny z pistacjami i likierem Bailey'silość: 20-25 sztukprzepis pochodzi ze stronyMoje Wypieki____________80 g biszkoptów80 g miękkiego masła100 g gorzkiej cz...
W kuchni Aganiok
Desery
,
Bakalie
,
Boże Narodzenie
,
Czekolada
Tatar ze śledzi
Ten przepis czekał na dodanie prawie rok, no i się doczekał :) Bardzo fajny i szybki sposób na śledzie, nie tylko świątecznego!Tatar ze śledziilość porcji: 6____________250 g matiasów70 g ogórków kiszonych lub konserwowych70 g marynowanych grzybków20 g...
W kuchni Aganiok
Boże Narodzenie
,
Grzyby
,
Ryby
Śledzie Królowej Sylwii
Nadchodzą święta, czas uzupełnić dział przystawek rybnych. Te śledzie należą do moich ulubionych. Ich przygotowanie zabiera troszkę czasu, jednak uważam, że warto!Śledzie Królowej Sylwiiilość porcji: 6____________250 g matiasów3 łyżki kaparów z zalewy2...
W kuchni Aganiok
Boże Narodzenie
,
Grzyby
,
Ryby
Pudding ryżowy cytrynowo-waniliowy
Od dawna przymierzałam się do ugotowania puddingu ryżowego. Kiedyś zajadałam kupne, teraz są dla mnie zbyt słodkie i smakują sztucznymi dodatkami. Postanowiłam więc, że sama przygotuję ten w sumie prosty deser. Pierwsza próba okazała się niestety nieud...
W kuchni Aganiok
Pory roku - JESIEŃ
,
Desery
,
Pory roku- ZIMA
,
Ryż
Brokuły zapiekane z jajkami
Uwielbiam brokuły. W sałatkach, zupie, jako dodatek do mięsa - w każdej postaci królują w mojej kuchni. A ostatnio nawet pojawiają się dość często jako danie śniadaniowe!Ta przystawka to kolejny przykład, jak połączenie dwóch znanych składników potrafi...
W kuchni Aganiok
Przekąski
,
Śniadania
,
Brokuły
,
Jajka
Mufinki z białą czekoladą
Dzisiaj będzie słodko i czekoladowo, chociaż biało. Mufinki to fajne babeczki, bo robi się je szybko i łatwo. A jeśli mamy jeden bazowy przepis, to możemy na jego podstawie robić dziesiątki wariacji. W tym przypadku, możemy z powodzeniem zastąpić czeko...
W kuchni Aganiok
Dzieci to lubią
,
Ciastka
,
Czekolada
,
Dzieci to potrafią
Chleb z garnka z orzechami i żurawiną, bez zagniatania
Ostatnio był placek bez zagniatania, a tym razem chleb! Nie ma to jak ułatwiać sobie życie. Chleb ten podbił moje serce i na pewno będę go w najbliższym czasie piekła na tysiąc sposobów. Dzisiaj wersja pierwsza: z żurawiną i orzechami. Doskonale smakuj...
W kuchni Aganiok
Bakalie
,
Pieczywo
Placek drożdżowy, najłatwiejszy na świecie
Bez wyrabiania, bez wyrastania, pyszny nawet na drugi dzień!? Czy to może być ciasto drożdżowe? Otóż tak! Przebój tego lata, robiony w naszej rodzinie nałogowo, od kiedy Graża puściła w ruch ten przepis!A najbardziej lubię go za to, że nareszcie ...
W kuchni Aganiok
EKSPRES w kuchni
,
Pory roku - LATO
,
Pory roku - JESIEŃ
,
Ciasta
,
Agrest
,
Truskawki
,
śliwki
Figi z mozzarellą i szynką parmeńską
Lato już nas nie rozpieszcza ciepłem, poranki bywają chłodne i wilgotne. Zioła na rabatce mają się jednak dobrze i podpowiadają włoskie smaki. Tak też było dzisiaj rano, kiedy to przemówiła do mnie bazylia :)Figi z mozzarellą i szynką parmeńskąilość po...
W kuchni Aganiok
EKSPRES w kuchni
,
Pory roku - LATO
,
Przekąski
,
Ser
,
Zioła
,
Figi
Koktajl ananasowo-bazyliowy
Przepis ten odkryłam w starym (już kilkunastoletnim) egzemplarzu Kuchni. Widziałam go tam wielokrotnie, jednak dopiero w zeszłym roku odważyłam się go wypróbować. Od tego momentu skutecznie gasi pragnienie moje i moich gość. To kolejny przepis, gdzie z...
W kuchni Aganiok
EKSPRES w kuchni
,
Pory roku - LATO
,
Zioła
,
Ananas
,
Napoje
←
Poprzednia
1
2
3
Następna
→