Pigwa to najprawdopodobniej najstarszy owoc świata.Uprawiano ją już w czasach starożytnych, znacznie wcześniej niż jabłoń.Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne, jednak można z nich przygotować wiele przetworów o zaletach zarówno smakowych, jak i zdrowotnych: marmolady, dżemy, kompoty, soki, nalewki czy wina. Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem w naszej diecie. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Jakie jeszcze właściwości odżywcze i lecznicze ma pigwa? Miąższ pigwy zawiera spore ilości pektyn. Pektyny to rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie. W jelitach tworzy on rodzaj przyjaznej dla zdrowia galaretki, która wiąże i usuwa z organizmu wszelkie toksyny i metale ciężkie, zmniejsza kaloryczność pokarmu i wchłanianie cukrów. Na szczególną uwagę zasługują również obecne w owocach pigwy polifenole. Są to związki, które charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, czyli zdolnością "wymiatania" wolnych rodników, często będących przyczyną nowotworów. Zawartość polifenoli w wybranych odmianach pigwy może być nawet o połowę wyższa niż w niektórych odmianach polskich jabłek. Najwięcej koncentruje się ich w skórce, dlatego warto wykorzystywać w kuchni całe owoce. Przeciwutleniacze mają również działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne, co wpływa leczniczo na podrażnienia skóry i infekcje górnych dróg oddechowych. Owoce pigwy posiadają ogromne bogactwo składników mineralnych, magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę oraz prowitaminę A, witaminy z grupy B, amigdalinę witaminę B17 oraz tak ważną dla naszego zdrowia witaminę C (15 mg w 100 g).
Witamina C
jest niezbędna dla naszego organizmu. A jej funkcje to m.in.:
- stymuluje wytwarzanie kolagenu
- poprawia przyswajalność żelaza
- jest przeciwutleniaczem
- bierze udział w syntezie hormonów
- przeciwdziała chorobie niedokrwiennej serca i nadciśnieniu tętniczemu
- wspomaga detoksykację i poprawia pracę układu odpornościowego
Przewlekłe niedobory witaminy C mogą potęgować zmiany miażdżycowe i nowotworowe. Dlatego polecam pigwę całym sercem. Już od paru lat robię syrop, który dolewamy sobie do herbaty razem z owocami. I grypa trzyma się od nas z daleka. Ewentualnie jakieś lekkie przeziębienie nas złapie. Jeśli razi Cię obecność cukru w syropie to polecam wkrajać sobie do herbatki świeżą pigwę. Aby dłużej zachowała świeżość należy ją trzymać poprostu w lodówce.
cukier
Owoce pigwy dobrze myjemy. Kroimy na mniejsze kawałeczki i usuwamy pestki. Owoce pigwy jak już wcześniej pisałam są bardzo twarde, więc trzeba zaopatrzeć się w dużo siły i cierpliwości. Pokrojone owoce wrzucamy do słoika i zasypujemy cukrem w proporcjach 1kg owoców = 1kg cukru. Tak wypełniony i zakręcony słoik odstawiamy w chłodne miejsce. Należy czekać, aż pigwa puści sok i co jakiś czas mieszać aby cukier dobrze się rozpuścił. Wiem, że syrop można zapasteryzować ale ja nigdy tego nie robiłam.
Wykorzystane źródła:
poradnikzdrowie.pl
"Żyj zdrowo i aktywnie" A. Lewandowska