GołąbkiLubię tworzyć w kuchni dobre rzeczy. Dzisiejsze gołąbki są mojego autorstwa. Zrobiłam je tak:1 kg. mięsa mielonego wieprzowego (szynka)1,5 szkl. kaszy bulgur5 dużych ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę2 spore cebule pokrojone w drobną kos...
Mufinki losbananosMufinki to kolejny smakołyk dedykowany dzieciom. Szybkie do zrobienia, podzielne i zazwyczaj smaczne.Dzisiaj z racji nadwyżki bananów, powstały właśnie One :)składniki:4 dojrzałe banany0,5 kostki masła3/4 szkl. cukru1 jajko1,5 s...
Pizzerinki- na szybkoLubię je robić, bo szybciutko i sprawiają wiele radości dzieciom. Same sobie nakładają składniki i pewność jest, że to pózniej zjedzą :)składniki na ciasto:2 szkl. mąki pszennej2dkg. drożdży świeżych5 łyżek oliwypół łyżki soliok.3/...
Poniżej przepis na paprykę konserwową- idealną. Pyszna jest zarówno do sałatek jak i gotowania czy po prostu na kanapkę. smak trochę octowy z nutą słodyczy (czyli ostra na słodko :) )Polecam paprykę tzw. pomidorową- ma dużo miąższuTutaj podaję id...
Przepis na tą pyszną pastę dostałam od mojej przyjaciółki Agaty, przez co nazwałam go sobie w pierwotnej wersji "Przecier Agaty". Po wieloletnich doświadczeniach zmodyfikowałam zarówno nazwę jak i proporcje.Pasta jest przepyszna. do kanapek, mięs zimny...
Lemoniada to napój, który chłodzi w upalne dni a przy okazji dobrze smakujemiętamelisamiódcytrynazagotować wodę, dodać melisę i mięte. zagotować ok 3 min. zdjąć z ognia, wrzucić plasterki cytryny. osłodzić miodem kiedy temp. wody spadnie poniżej ...
Jabłecznik w moim domu to już sentymentalna podróż.Kiedy mój mąż nie był mężem tylko moim chłopakiem, zawsze mówił, że jeśli chcę zrobić mu przyjemność to powinnam zrobić właśnie to ciacho.Na tą chwile mam już dziewięcioletnie doświadczenie, wiec i rec...
Chinkali pochodzi z Gruzji.Ja nigdy tam nie byłam, ale pomysł na pierożki zapożyczyłam i stworzyłam przy tym własną wariację.Efekt finalny dość ciekawy. Polecam
Pasta to fajna alternatywa klasycznej kanapki. Zawsze kiedy robię zakupy w sklepie rybnym nie mogę oprzeć się wędzonej makreli. uwielbiam ją jeść samą, beż żadnych dodatków jak również pomieszaną z "czymś"Pasta ta, dobrze też smakuje z ugotowanym jajki...
Kto lubi pierniczki z IKEA? można oczywiście je kupić, ale dużo więcej frajdy i zapachu w całym domu jest jeśli sami podejmiemy się wyzwania.Ciasteczka są pysznie imbirowe i można je mieć bez wychodzenia z domu a na pewno bez stania w kolejkach. I w ta...
Jak Święta to nie tylko ryby, kapusta i czerwony barszcz z uszkami. Święta to też pierniczki. Pierniczki do jedzenia, pierniczki na prezent, pierniczki mogą też być ozdobą choinki. Wystarczy przed wstawieniem do piekarnika zrobić słomką dziurkę w górne...
Paszteciki mają charakter świąteczny. Najczęściej robię je na wigilię jak również na Sylwestra do czerwonego barszczu. Są bardzo łatwe i szybkie do robienia. Można je również zamrażaćfarsz:1 kg. kiszonej kapusty50 dkg. cebuli2 szkl. suszonych grzybów (...
Jak jest sobota to musi być coś słodkiego. Dzisiaj u mnie drożdżówki z nadzieniem i serowym i nutellowym i z kawałkami czekolady i białej i ciemnej i z wisienkami drylowanymi. Do wyboru do koloru :)Są dobre, a ciasto wdzięczne do obróbki :)1 kg. mąki2 ...
Na pierogi z kapustą i grzybami jest wiele przepisów. Każdy umie je robić i każdemu wychodzą w smaku inne.Ja, po wielu próbach już wiem jakie smakują mi najbardziej.Z tej porcji wychodzi ok. 100 pierogówfarsz:2 kg. kiszonej kapusty1 kg. cebuli3 szkl. s...
"chińczyk w roladzie" to pomysł na szybkie, mało pracochłonne danie a jednocześnie lekkostrawne dietetyczne i porządnie łechtające kubki smakowe :) Świetnie komponują się nuty kurczaka marynowanego w miodzie z orientalnymi smakami z racji warzyws...