Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Smaki Moniki
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
87
Ciasto marchewkowe z jabłkiem i kruszonką
Doskonałe ciasto z małą nutką cynamonu i imbiru w smaku.Ciasto marchewkowe z jabłkiem i kruszonkąskładniki: {10 porcji}CIASTO:400 g mąki pszennej4 jajka250 g cukru300 ml oleju słonecznikowego1 łyżka sody1 łyżka proszku do pieczenia50 g zmielonych...
Smaki Moniki
Dżem śliwkowo-aroniowy
Tym dżemem przekładam pierniki, małe serniczki...Dżem śliwkowo-aroniowyskładniki: {ok. 16 słoiczków o gramaturze 190 g}3 kg śliwek węgierek50 dag aronii100 g cukru50 g cukru żelującegoWykonanie:1. Owoce umyć.2. Śliwki wydrylować, przełożyć do gar...
Smaki Moniki
Papryka czerwona - marynowana
Mój pomysł na przepyszne pikle własnej roboty. Można je serwować jako przystawkę, albo dodatek do smacznych dańPapryka czerwona - marynowanaskładniki: { na około 10 słoiczków po 450 ml}3-4 kg papryki czerwonej2 cebule250 ml octu 10%100 g cukru40 g soli...
Smaki Moniki
Cukinia - marynowana
Doskonała cukinia. Kapitalna do grillowania, podczas sezonu grillowego.Cukinia - marynowanaskładniki: { na ok. 2-3 słoiczki po 500 ml}1 kg cukinii2 gałązki koperku3 ząbki czosnkupół łyżeczki tymianku i pieprzuszczypta solimarynata:250 ml octu winnego 6...
Smaki Moniki
Sernik na zimno z truskawkami i czereśniami
Sernik na zimno z truskawkami i czereśniamiSkładniki: {16 porcji}BISZKOPT:5 jajek3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka mąki ziemniaczanej4 łyżki mąki pszennejszczypta soliMASA SEROWA:500 g białego sera półtłustego200 g śmietany kremó...
Smaki Moniki
Ogórki całe - konserwowe
Ogórki całe - konserwoweSkładniki: {na ok. 6 słoików po 800 ml}3 kg ogórków z działki2 główki czosnku2 łodygi kopru z baldachimami2 marchewki6 ziarenek pieprzu czarnego6 ziarenek ziela angielskiego12 listków laurowychzalewa:2 litry wody1 łyżka soliWyko...
Smaki Moniki
Sok z czerwonej porzeczki, jak dawniej
Sok z czerwonej porzeczki, jak dawniejSkładniki: {na ok. 30 słoiczków po 180 gram}5 kg czerwonej porzeczki50 dag cukruoprócz tego:sokownikPrzygotowanie:1. Owoce umyć, wymieszać z cukrem i umieścić pod pojemnikiemz rurką.2. W pojemniku na wodę w sokowni...
Smaki Moniki
Dżem z porzeczki czerwonej, bardzo słodki
Dżem z porzeczki czerwonej, bardzo słodkiSkładniki: { na ok. 4 słoiczki po 180 gram }1 kg czerwonej porzeczki 400 g cukruPrzygotowanie:1. Zasypać porzeczki cukrem, wymieszać, odłożyć do lodówki na noc.2. Owoce przełożyć do garnka.3. Gotować...
Smaki Moniki
Jagody całe - pasteryzowane
Jagody całe - pasteryzowaneSkładniki: {na ok. 14 słoiczków po 180 g}3 litry jagód - to około 2 kilo jagód500 gram cukruPrzygotowanie:1. Jagody przebrać, umyć, odcedzić na sicie.2. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 1 god...
Smaki Moniki
Zupa owocowa
Zupa owocowaSkładniki: {4 porcje}200 g czerwonej porzeczki200 g czarnej porzeczki200 g czereśni1500 ml wody18 g cukru waniliowego4 łyżki czubate cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej500 g makaronu kokardkiPrzygotowanie:1.Makaron ugotować, według ...
Smaki Moniki
Szczaw konserwowy
Szczaw konserwowyskładniki: {na ok. 4 słoiczki po 300 ml}2 kg szczawiu500 ml wodysólWykonanie:Szczaw oczyściłam, umyłam, pokroiłam, wrzuciłam do garnka, wlałam 500 ml zimnej wody.Zagotowałam do miękkości, dodałam szczyptę soli, nałożyłam gorący w...
Smaki Moniki
Sernik na zimno z jagodami
Sernik na zimno z jagodamiskładniki:biszkopt:1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczeniamasa serowa:60 dag twarogu z wiaderka20 dag kremówki1 cukier waniliowy (18 g)3 łyżki cukru pudru2 dag żelatynyoprócz ...
Smaki Moniki
Pikantne szaszłyki z wołowiny
Przepis bierze udział w konkursie „Grill Piknik Menu”.Pikantne szaszłyki z wołowinySkładniki:300 g rostbefu 200 g wędzonego boczku 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka sosu sojoweg...
Smaki Moniki
Szaszłyki z warzywami z ogrodu i mięsem
Przepis bierze udział w konkursie „Grill Piknik Menu”.Szaszłyki z warzywami z ogrodu i mięsemSkładniki:300 g schabu bez kości200 g boczku parzonego1 marchewka1 seler1 pietruszka150 g pora1 mała cukinia1 łyżka oleju10 g suszonego rozmarynupr...
Smaki Moniki
Mazurek migdałowy
Gdy nadejdzie Wielkanocny poranekNiech spełnią się życzenia tęczowych pisanek...Mazurków kajmakowych, bazi srebrzystych,Bogatego zająca i kurczaczków puszystych.Świątecznego nastroju, biesiady obfitej,Lukrowego baranka, mokrego dyngusa!życz...
Smaki Moniki
Mazurek z kurczętami
Mazurek z kurczętamiSkładniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej200 g masła2 ugotowane żółtka8 łyżek cukruLukier:pół szklanki cukru pudru2 łyżki gorącej wodyDekoracja:2 łyżki zielonej posypki4 suszone morele1 mała suszona śliwkakolorowe pisaki cukro...
Smaki Moniki
←
Poprzednia
1
2
3
4
5
Następna
→