ROGALIKI Z NUTELLĄ
Rogaliki polecam podać, ze specjalnie przeze mnie wyselekcjonowaną i przygotowaną herbatą, w tym wypadku będzie to CZARNA POMARAŃCZOWA HERBATA. Tutaj możecie ją zamówić: Kuchnia Joli CZARNA POMARAŃCZOWA HERBATA
Składniki:
- 250 g zmielony twaróg
- 250 g masła lub margaryny
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- Nutella
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miski przesiałam mąkę, dałam zmielony twaróg, wbiłam jajko, wsypałam sodę i dodałam masło (w temperaturze pokojowej). Z tych składników wyrobiłam elastyczne ciasto i odstawiłam na 10 – 15 minut (żeby odpoczęło). Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na okrąg i pocięłam na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładałam nutellę i zwijałam trójkąty, nadając im kształt rogalików. Piekarnik nagrzałam na temperatury 180 stopni i piekłam w nim rogaliki przez 25 minut.
Przed podaniem rogaliki posypałam cukrem pudrem.