![_DSC7171](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/11/DSC7171.jpg)
KOTLETY ZIEMNIACZANE – do zrobienia takich kotletów można wykorzystać ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia. Dodatkiem może być tak naprawdę wszystko co Wam zostało w lodówce np. papryka, kiełbasa, ser feta itp. , ale można je zrobić tylko z ziemniaków, mąki i jajka z użyciem przypraw takich jak pieprz, sól i majeranek.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule (średniej wielkości – opcjonalnie; ja dodałam, ale nie jest to konieczne)
- 10 dag pieczarek (opcjonalnie; ja dodałam, ale nie jest to konieczne)
- Sól
- Pieprz
- Majeranek
- Olej do smażenia
- 2 jajka
- Bułka tarta do obtoczenia kotletów
- 1 szklanka mąki
Ziemniaki ugotowałam i przecisnęłam przez praskę. Gdy wystygły wbiłam 2 jajka i wsypałam szklankę mąki pszennej.
![_DSC7154](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/11/DSC7154.jpg)
Cebulę i pieczarki obrałam, pokroiłam w kostkę i razem smażyłam na oleju.
Po usmażeniu dodałam do ziemniaków.
![_DSC7152](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/11/DSC7152.jpg)
![blender5](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2014/01/blender5.jpg)
Wsypałam przyprawy: sól, pieprz i majeranek (do smaku). Wyrobiłam masę ziemniaczaną, z której formowałam kotlety.Każdy kotlet panierowałam w bułce tartej.
![_DSC7157](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/11/DSC7157.jpg)
Tak przygotowane kotlety smażyłam na złoty kolor.
![_DSC7162](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/11/DSC7162.jpg)
Kotlety można podawać ze śmietaną lub kefirem. Smacznego! ![:)](http://przepisyjoli.com/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif)
![_DSC7164](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/11/DSC7164.jpg)
![_DSC7166](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/11/DSC7166.jpg)
![_DSC7167](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/11/DSC7167.jpg)