DYNIA W ZALEWIE SŁODKO-KWAŚNEJ
Składniki:
- 0,5 kg dyni
- Po łyżeczce gorczycy białej
- Po 3 goździki
Składniki na zalewę:
- 2,5 szklanki wody (szklanka o pojemności – 250 ml)
- o,5 szklanki octu 10%
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
Wykonanie:
Dynię obrałam, pokroiłam na małe cząstki. Ułożyłam w słoikach. Do każdego słoika wsypałam gorczycę i wrzuciłam goździki. Zalewę ugotowałam wg przepisu. Gorącą zalewą zalałam dynię.
Odstawiłam na kilka godzin aż zalewa wystygła. Następnie zalewę zlałam do garnka i zagotowałam ponownie. Zalałam dynię, zakręciłam słoiki i wstawiłam do zagotowania. Gotowałam 20 min. od momentu zagotowania wody.