
CIASTO PIERNIKOWE Z HERBATĄ
Składniki:
Składniki na masę:
- 1/2 l mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 kostka masła (250 g)
- Sok z połowy pomarańczy
Do dekoracji:
- 4-5 łyżek masy kajmakowej (tutaj znajdziesz film jak przygotować własną masę kajmakową: Kajmak – podstawy gotowania )
- Wiórki kokosowe
- Wiśnie w czekoladzie
Dodatkowo:
- 3 równej wielkości blaszki
- Tłuszcz do smarowania
- Bułka tarta do wysypania
Wykonanie:
Zaparzyłam szklankę czarnej pomarańczowej herbaty i odstawiłam do wystygnięcia.
Do miski robota (w moim przypadku: ETA GRATUS MAXIPASTA) wbiłam jajka, wsypałam cukier i ubiłam na kogel-mogel.
Do drugiej miski wsypałam przesianą mąkę, sodę, przyprawę do pierników, wlałam: napar z herbaty, olej, miód oraz ubitą masę jajeczną. Wszystko dokładnie wymieszałam.
Masa była bardzo rzadka.

3 blaszki o wymiarach 22/32 cm wysmarowałam (same dna), wysypałam tartą bułką. Do tak przygotowanych foremek wlewałam ciasto chochelką, dzieląc równo ciasto. Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 stopni i każdy placek piekłam po 20 minut. Gdy ciasto stygło zrobiłam masę.
W garnczku zagotowałam mleko, wsypałam cukier, kaszę manną i mieszając gotowałam około 8 minut. Ugotowaną kaszę odstawiłam do wystygnięcia. Utarłam 1 kostkę masła i stopniowo dodawałam ugotowaną i wystudzoną kaszę manną ciągle ucierając. Pod koniec dodałam sok z pomarańczy.
Na wystudzony placek nałożyłam połowę masy grysikowej, przykryłam drugim plackiem i nałożyłam drugą część masy.
Przykryłam trzecim plackiem.
Wierzch ciasta posmarowałam masą kajmakową (tutaj znajdziesz film jak przygotować własną masę kajmakową: Kajmak – podstawy gotowania ), posypałam wiórkami kokosowymi i na każdy ukrojony kawałek ciasta położyłam wiśnie w czekoladzie.
Uwaga: ciasto można udekorować według uznania, może to być polewa, cukier puder lub lukier.



