Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
291592 wyników
Przepis na Udka z audka z kaczkiir fryera
Pasta z tuńczyka – świetna smarowidło do kanapek
Pasta z tuńczyka, obok wszelkiej maści hummusów, to najczęściej pojawiające się na naszym stole domowe smarowidło do kanapek. Lubimy ją za jej wyrazisty smak, za łatwość przygotowania i to, że pasuje do wielu dodatków. Jej smak można modyfikować dodają...
Madame Edith
Szarlotka z dynią – świetne ciasto na jesienne dni
Szarlotka z dynią chodziła za mną już od dłuższego czasu. Nie chciałam przy tym, by był to klasyczny jabłkowo-dyniowy pie, jaki jest popularny w Stanach Zjednoczonych, a raczej taka klasyczna, wysoka szarlotka. Swoją drogą to ciekawe jak ...
Madame Edith
Przepisy na sylwestra 2018 – najlepsze przepisy
Wielkimi krokami zbliża się ostatnia noc 2018 r. i za kilkadziesiąt godzin powitamy Nowy Rok. W związku z tym, zgodnie z blogową tradycją, przyszedł czas na zestawienie sylwestrowych przepisów, które jak co roku tworzą moją propozycję menu na sylwestra...
Madame Edith
Domowa masa makowa
Masa makowa to jeden z tych przepisów, który zaczęłam wykorzystywać dopiero niedawno. Nie będę Was oszukiwać, że odkąd pamiętam korzystałam tylko z masy domowej. Powiem więcej, kiedy gotowe masy makowe pojawiły się w sklepach moja mama zaczęła je wykor...
Madame Edith
Curry z kurczakiem i mango
Curry z kurczakiem i mango to niesamowoce aromatyczna i prosta potrawa jednogarnkowa, a właściwie jednopatelniowa. Uwielbiam takie dania, bo są szybkie, nieskomplikowane i diabelsko pyszne. Zimą rozgrzewają i przywodzą na myśl azjatyckie ...
Madame Edith
Tarta z bezą i rabarbarem
Tarta z bezą i rabarbarem? Znowu robisz tartę? pytał bezradnie Monsieur, gdy mu oznajmiłam, że w weekend piekę ciasto. M. jest strasznie wybredny i ma wielki uraz do tart. Zostało mu to po próbowaniu tart z cukierni....
Madame Edith
Koreanka – moda na Koreę rozkręca się nad Wisłą
Yeunsu Lee tytułową Koreankę poznaliśmy kilka lat temu na pierwszych warsztatach kuchni koreańskiej, jakie inaugurowały jej gościnne występy w studiu kulinarnym CookUp. Oboje z Monsieur zrobiliśmy na nim po słoiczku kimchi oraz bibimbap. ...
Madame Edith
Nie strasz macierzyństwem, bo przecież może być super!
Bycie rodzicem jest wspaniałym uczuciem i nic nie może się z nim równać. Kontakt z dzieckiem, codzienne zabawy, spędzanie z sobą czasu jest czymś wyjątkowym. Ten niezwykły czas mogą uprzykrzyć kolki, nieprzespane noce i wiele innych rzeczy. Ale przecie...
Madame Edith
Villa Calliope – apartament z najpiękniejszym widokiem na Santorini
Temat noclegów na Santorini budzi Wasze duże zainteresowanie i dostałam o to masę pytań. Wcale się nie dziwię, bo sama przeszukiwałam strony z ofertami przez bardzo długi czas i to na przestrzeni kilku lat. Spisywałam adresy, miejsca, które wpadły mi w...
Madame Edith
Konfitura z brzoskwiń – lato zamknięte w słoiczkach
Konfitura z brzoskwiń podobnie do mirabelkowej, węgierkowej lub morelowej, jest fantastycznym sposobem na zamknięcie drugiej części lata w słoiczku. O ile mirabelki są kwaśne i lekko wykręcają buzię, a węgierki są super słodkie i jakby maślane, o tyle ...
Madame Edith
PunPui Thai Food – nowe tajskie na Mokotowie
Dawno nie pisaliśmy nic tak w biegu, ale wpadliśmy do PunPui i nie mogliśmy się tym odkryciem z Wami nie podzielić. Ulica Dąbrowskiego na warszawskim Mokotowie obfituje w dobre adresy. Dwieście metrów w kierunku Al. Niepodległości znajdziecie naszą ulu...
Madame Edith
Frigiliana – najpiękniejsza z andaluzyjskich Pueblos Blancos
Frigiliana należy do tzw. pueblos blancos białych miasteczek i wiosek, które przycupnęły sobie na andaluzyjskich wzgórzach, często z dala od głównych dróg, wielkich miast, gdzieś po prostu po środku niczego, za to z widokiem. Choć...
Madame Edith
Koktajl z pietruszki – pietruszkowy detoks
Koktajl z pietruszki odkryłam w biegłym roku w Poznaniu. W jednym z lokali zamawiałam go każdego dnia i nie mogłam się nim nasycić. Niedawno ta poznańska sieciówka otworzyła swój lokal w Warszawie. Podczas wizyty znów na niego trafiłam i ponownie przep...
Madame Edith
Zapiekanka z tortellini
Kiedy myślę o letnim czy późnowiosennym obiedzie do głowy przychodzą mi najczęściej makarony. To jakże proste dania, które robią się praktycznie same. Wystarczy kilka składników i trochę ziół i pyszne, aromatyczny obiad czy kolacja gotowa. Z okazji Dni...
Madame Edith
Muszle faszerowane fetą i papryką, na szpinaku
Takie je właśnie sobie wymyśliłam - na poduszeczce z czosnkowego szpinaku, z dużą ilością sosu beszamelowego (z gałką muszkatołową z Turcji, świeżo startą), zapieczone pod mozarellą - udało się nawet nie spiec brzegów makaronu!Czytaj więcej »...
pat-elnia blog kulinarny
Wege
,
Szpinak
,
Makaron
Cynamonowy chlebek z dynią lub batatem
Bardzo mięciutki słodki chlebek z musem z dyni. Równie dobrze można użyć zamiast dyni, przecieru z batata (gotujemy do miękkości, odcedzamy i miksujemy blenderem). Gdy dodatkowo wsypiemy przyprawę do piernika, smakuje zupełnie jak n...
daktyle w czekoladzie
Słodkie ciasta z warzywami
←
Poprzednia
492
493
494
495
496
Następna
→