Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Poezja smaku
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
335
Kategorie
247
Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki
Pasty do pieczywa to najlepszy sposób na kolację lub przyjęcia. Jeśli macie dużo gości, warto przygotować zawczasu kilka past do smarowania wystarczy świeże pieczywo i nietuzinkowa przekąska gotowa. U mnie w pracy takie pasty to prawdz...
Poezja smaku
Przystawki
,
Wegetariańskie
,
Papryka
,
Słonecznik
Jesienna kawa na mleku orzechowym z figami
Kto z Was kocha jesień? Ja niestety nie Silny wiatr, deszcze, spadająca temperatura potrafią mi przyćmić uroki tej pory roku. Gdy któregoś dnia znowu wróciłam do domu przemoczona, postanowiłam sobie tę jesień troszkę osłodzić moim tamtorocznym...
Poezja smaku
Orzechy
,
Napoje
,
Kawy i czekolady do picia
,
Figi
Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym
Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym są delikatne i rozpływające się w ustach. Nie martwcie się jednak, jeśli nie uda Wam się kupić cielęciny w jej zastępstwie dobrze sprawdzi się indyk. Sekretem smaku jest bowiem prosty, ale jakże pyszny p...
Poezja smaku
Rodzinny obiad
,
Przepisy przyjazne dzieciom
,
Pieczarki
,
Cielęcina
Ciasto krówka
Ciasto krówka to prawdziwa rozkosz. Oprócz specyficznego dla tego ciasta dodatku kajmaku, krówkę charakteryzuje biszkopt z dodatkiem karmelu. Mi karmel nie zawsze wychodzi jak powinien, dlatego upiekłam znacznie prostszą wersję z budyniami toffi. Swo...
Poezja smaku
Ciasta, ciasteczka i desery
,
Orzechy
,
Kajmak
Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem
Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem inspirowana była moim ukochanym bulgogi (smażoną wołowiną z warzywami, podawaną z ryżem). Polędwiczka wieprzowa w takim wydaniu sprawdza się równie dobrze jak wołowina. To danie typu stir-fry, dlatego zro...
Poezja smaku
Rodzinny obiad
,
Orientalne smaki
,
Dania z wieprzowiny
,
Papryka
,
Polędwiczka
,
Brokuł
Sałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi
Sałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi i rzodkiewkami fantastycznie sprawdza się na wszelkich grillach, przyjęciach i spotkaniach towarzyskich. Oprócz tego jest idealna na lunch wystarczy zapakować ją w duży słoik i zabrać do pracy czy s...
Poezja smaku
Przystawki
,
Ziemniaki
,
Na studencką kieszeń
,
Rzodkiewki
,
Ogórki małosolne
Sernik czekoladowo-limonkowy z mascarpone bez pieczenia
Pamiętacie orzeźwiający sernik cytrynowo-borówkowy? Tak nam smakował, że zrobiłam jego odpowiednik z ciemną czekoladą, limonką i malinami. Mi zdecydowanie bardziej do gustu przypadła biała wersja małż zaś uważa, że ta jest smaczniejsza. Music...
Poezja smaku
Ciasta, ciasteczka i desery
,
Czekolada
,
Maliny
,
Borówki
,
Limonka
,
Mleko skondensowane
Zrazy wołowe – roladki śląskie
Zrazy wołowe, znane też jako roladki śląskie, rolady czy też zrazy zawijane to jedno z najbardziej charakterystycznych dań polskiej kuchni regionalnej. Na śląsku podawane kiedyś w niemal każdą niedzielę u mnie także często je przygotowywano, ...
Poezja smaku
Rodzinny obiad
,
Wołowina
,
Boczek
,
Cebula
,
Ogórki kiszone
Kawowe mojito
Kawowe mojito to nietypowy rodzaj bezalkoholowego drinka. Pomyślicie pewnie, że kawa w połączeniu z limonką i miętą to zły pomysł nic bardziej mylnego kawowe virgin mojito smakuje po prostu genialnie. Doskonale orzeźwia i schładza w up...
Poezja smaku
Napoje
,
Limonka
,
Mięta
,
Drinki
Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek
Pochodzi ze Szwabii i zwie się Träubleskucha ciasto z czerwonych porzeczek, znalazłam tutaj i przygotowanie go to był strzał w dziesiątkę! To przepis babci autorki, a jak wiadomo babcine receptury są najlepsze. Sama pam...
Poezja smaku
Ciasta, ciasteczka i desery
,
Porzeczki
Baba ghanoush – pasta z opiekanego bakłażana
Baba ghanoush / baba ganoush (czyt. baba ganudż lub baba ganug) to arabska pasta z bakłażana. Polacy pokochali hummus, a to smarowidło jest równie pyszne (a moim zdaniem nawet smaczniejsze). Idealne zarówno do smarowania pieczywa (np. pity), jak i ja...
Poezja smaku
Przystawki
,
Orientalne smaki
,
Bakłażan
,
Tahini
Pieczony naleśnik – dutch baby
Pieczony naleśnik to właściwie dutch baby dosłownie tłumacząc: holenderskie dziecko. Co prawda nie pochodzi z Holandii, bo pierwsze wzmianki o nim pochodzą z USA z ok. 1900 roku. Podobno tworząc przepis inspirowano się ni...
Poezja smaku
Pomysły na śniadania
,
Przepisy przyjazne dzieciom
,
Jagody
,
Syrop klonowy
,
Bita śmietana
Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców?
Starannie je oglądamy i wybieramy. Potem przynosimy do domu i ziemniaki puszczają pędy, sałata więdnie, a truskawki pleśnieją. Jest logiczne, że nie wszystko co kupimy w weekend, zjemy na raz, dlatego warto pamiętać, że prawidłowe przechowywan...
Poezja smaku
Lifestyle
Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami
Lubicie jak słodkie przyjemnie przenika się z kwaśnym? To w takim razie przepis dla Was! Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami oraz porzeczkami bez żelatyny i bez jajek na bazie serka mascarpone. Jego konsystencja i smak ...
Poezja smaku
Ciasta, ciasteczka i desery
,
Czekolada
,
Mascarpone
,
Borówki
,
Mleko skondensowane
,
Porzeczki
Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata
Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata (lub po prostu kaszotto) to danie które zaskoczyło mnie swoją kremowością i aromatycznym smakiem. Przypomina nieco curry, ale inaczej się je przyprawia. Wędzona papryka (najważniejsza przyprawa) cudownie pod...
Poezja smaku
Rodzinny obiad
,
Wegetariańskie
,
Wino
,
Mleko kokosowe
,
Batat
,
Kasza gryczana
Wegański boczek z kokosa – posypka
Czy to dzieło sztuki abstrakcyjnej? Nie, ale coś równie szalonego! Wegański boczek z kokosa, czyli kokosowy bekon to nietuzinkowy pomysł na posypkę do dań wegeteriańskich i wegańskich. Papryka wędzona zapewnia mięsny posmak i konkretnoś...
Poezja smaku
Przystawki
,
Kokos
←
Poprzednia
5
6
7
8
9
Następna
→