Ryba po grecku jest jedną z głównych potraw wigilijnych w różnych regionach Polski.Podejrzewam,że ile gospodyń domowych tyle przepisów. Do mojego dodałam suszone pomidory i żurawinę. Niby ten sam smak ale z odrobiną słodyczy i finezji. Nie ma co tu duż...
Wiecie, że nie jestem ciastkowa ale pod wpływem siostrzenicy tak na ostatnią chwilę zmajstrować coś słodkiego dla najmłodszych uczestników świątecznego stołu. Mianowicie będą to babeczki z pysznym kremem jak w tytule. Z góry przepraszam, za...
Tradycyjna sałatka śledziowa, hmmm tak można byłoby się zastanowić i zadać sobie pytanie, czyli jaka? Wydaje mi się, że to taka którą robimy od zawsze a przecież kiedyś nie było dostępnych luksusowych produktów tylko to, co nam w ogródku urosło. ...
Też tak macie, że jak musicie coś ważnego zrobić, to nagle jest innych sriliardrzeczy do ogarnięcia. Wszystko wtedy się robi, tylko nie to co trzeba. Eh, więc co? Piszę posta, który oczywiście nie jest priorytetem ale nagle przypomnia...
Sezon pomidorowy i nowalijkowy dawno już za nami. Nie ma sensu raczyć sięletnimiwarzywami, które kuszą swoją barwą na półkach w sklepie czy bazarze. O tejporze roku nic nie są one warte, sama chemia nic więcej i do tego większość traf...
O mniam mniam tartę z borowikami sobie przyrządziłam. Wspaniała :-) Rewelacyjny pomysł na obiad, drugie śniadanie jak również stanowi idealną przekąskę na imprezę . Podam szybko przepis, bo jestem zabiegana, zalatana i jeszcze na egzamin muszę si...
Robiąc ostatnio porządki w kuchennych szafkach natchnęłam się na żółty groch taki najzwyklejszy łuskany.Miałam zrobić zupę ale oprócz grochu nie było nic więcej,to zrobiłam pastę do chleba.Dosyć mocno już popularna w "internetach" z różnymi wariacjami,...
Ciągle uczę się jeść bez mięsa. Co prawda nie było ono do tej pory głównym składnikiem moich posiłków ale nie oszukujmy się było prostsze w przygotowaniu. Człowiek kupił pół kg mielonego do tego buraczki, ziemniaczki i obiad gotowy.Teraz jest trochę tr...
Udało mi się nabyć dzisiaj na bazarze woreczek bobu. Właściwie nie na targu tylko na stoisku z warzywami przed galerią na wiatraku - ceny nie z tej ziemi a baba, która sprzedaje jeszcze bardziej nie z tej ziemi a dodatkowo wredna, nie miła i więcej do ...
Kuchnie świata dzisiaj w roli głównej. Korma, danie kuchni indyjskiej, którą zawsze myliłam będąc dzieckiem zIndiańską a raczej od razu kojarzyła mi się z Indianami, tak sobie teraz to przypomniałam. Wracając do tematu korma, to coś w rodza...
Szakszuka, czyli jajka wyglądające jak sadzone ale w rzeczywistości gotowane w pomidorach.Od kiedy odkryłam to danie, stało się moim ulubionym przysmakiemśniadaniowymw weekendy. Szakszuka króluje w kuchni tunezyjskiej i w oryginale sp...
Jakbym była Smerfem Marudą, to napisałabym " nie cierpię piec ciast". Moje królestwo, to raczej gotowanie niż pieczenie ale raz na jakiś czas coś tam zmajstruje do kawusi.Tak też się stało na przyjazd mojej bratanicy do stolicy. Co by gówniarę ugościć ...
W takie gorące dni, jak dziś zupełnie nie chce się gotować. W związku z powyższym, żeby cokolwiek mieć coś na ząb przyrządziłam lekką, tanią i szybką sałatkę ze świeżym szpinakiem w roli głównej. Można do niej dorzucić, co się chcę i co się ma pod ręką...
A to ci dopiero, czego to ludzie nie wymyśla - pasztet z korzenia selera dzisiaj zrobiłam. Pomysł dała mi koleżanka, która jestwegetarianką.Szukałam info w necie i praktycznie wszędzie przepisjestpowielony - gdzie nie gdzie jakaś odwa...
Po co są wolne soboty? Po to by przygotować pysznego omleta naśniadanie, na które w dni pracujące nie mamy czasu. Niestety w tygodniu nie mam nawet minuty by zmajstrować sobie coś więcej niż kanapkę z dżemem, właśnie dlatego kocham wolne soboty.....
Sam na sam z wielkim ciastem i truskawkami, chwilo trwaj wiecznie..Ogólnie bardzo tuczące, niezdrowe z białą mąką i z białym cukrem wstyd!!! A co tam, jakby człowiek sobie miał tak wszystkiego żałować przejmując się, że nie zdrowe to musiałby przestać ...