W tym przepisie owoce nie są pod tradycyjną kruszonką na bazie masła, tylko na ubitej śmietance. Dzięki niej jest niezwykle lekkie.Przepis pochodzi z książki Nigelli "Jak być domową boginią" do ktorej wracam co jakiś czas. Oczywiście zmodyfikował...
Pomysł na babeczki wpadł mi do głowy już dawno. Co więcej babeczki zdążyły zdobyć już swoich wielbicieli. Dlatego też aktualizuję przepis oraz zdjęcia, bo w międzyczasie zdążylam go ulepszyć.Za pomoc w sesji zdjęciowej dziękuję cudownej Anii, bo ...
Zmieniłam już adres bloga, ale czeka mnie jeszcze sporo pracy. Zamierzam również poprzednie posty dopasować do nowej szaty graficznej, ale będzie to stopniowy proces.Teraz muszę zająć się studiami, a pełną parą ruszę od lipca. Oczywiście posty no...
Kochani ! Zmieniłam nazwę bloga i adres też zmienię niebawem.Już od dawna się do tego przymierzałam, ponieważ moja dotychczasowa nazwa nie do końca mi odpowiadała.Nowy adres będzie taki :www.pieceofdelicioustime.blogspot.com, ale jeszcze przez o...
Zainspirowana przepisami na pasztety z Jadłonomia upieklam własny. Tylko z jajkiem, bo ten z czerwonej soczewicy miał za luźną strukturę przed upieczeniem i dodałam dla bezpieczeństwa. Następnym razem może sprobuję bez i zobaczę jaki będzie efekt.Nie c...
Jak zwykle nie zdążyłam przygotować świątecznych przepisów na bloga, a ten również nie kojarzy się z tymi świętami. Żurawina bardziej pasuje mi do grudnia, ale mam teraz fazę na pasztety wegetariańskie i ten jest super.Czasami mam wrażenie, że mój blog...
Idealne ciasto na kluski śląskie ! Przepis z kwestii smaku.Natomiast pomysł na sos z KUKBUKa.Jest on na bazie sera z niebieską pleśnią i skarmelizowanej cebulki. Na wierzch trochę świeżego tymianku. Połączenie przepyszne. Spróbujcie !SKŁADNIKI (8...
Dzisiaj napiszę Wam o prawdopodobnie najlepszym wegańskim blogu jakim jest Jadłonomia. Zakochałam się w nim od momentu jak zrobiliśmy z przyjacielem burgery buraczkowe z książki autorki bloga. Były pyszne, naprawdę pyszne !Od tamtego czasu przygo...
Miękkie, maślane bułki hamburgerowe. Super sprawdzają się do burgerów i nie tylko.Przepis z White Plate.SKŁADNIKI (około 8 bułek):3/4 szklanki ciepłej wody1/3 szklanki mleka w proszku2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego1,5 łyżki cukru3...
Czuję już wiosnę, schowałam już prawie zimowe buty, kurtkę, czapkę, rękawiczki. I teraz czekam na słońce i pierwsze wiosenne warzywa. Wiem, że jeszcze chwila do tego wszystkiego, ale pogoda narobiła mi nadzieji.Tymczasem jeszcze zajadam się rozgr...
Sycące orzechowe pęczotto z pieczonymi, słodkimi warzywami korzeniowymi.Pomysł jest mój, ale zainspirował mnie do tego pewien przepis. Właśnie natenpyszny sos orzechowy.SKŁADNIKI (6-8 porcji):1,5 szklanki pęczakuokoło 1 litr bul...
Słodycz pasternaku jest niewyobrażalnie pyszna w tym połączeniu. Lubię go smażyć dotąd, aż się lekko przyrumieni i stanie się chrupiący. Pancettę można pominąć oczywiście, też będzie super. Ja jem różnie, w zależności od nastroju, ale nie za często ze ...
Najlepsze ciasto cytrynowe jakie jadłam. Pierwszy raz je próbowałam na jednym ze wspólnych gotowań naszego Slow Food Lubelskiego i się w nim zakochałam. Piekła go dla nas cudowna Ania z Anglii i zostawiła też dla nas przepis na szczęście. Były też scon...
Robiłam już kilka zup dyniowych, ale ta jest wyjątkowa. Jest moja, osobista, bez patrzenia w inne przepisy. Wymarzyłam sobie zupę z imbirem, mleczkiem kokosowym, obsypana mnóstwem ziaren i ją ugotowałam. W zapachu przypomina trochę curry i jest przepys...
Kiedyś już piekłam chleb Tartine z dynią, ale ostatnio wypróbowałam inne proporcję, dzięki czemu chleb jest bardziej puszysty i lepiej wyrośnięty.Ostatnio piekę chleby tylko na mące orkiszowej więc taką podaję w przepisie, ale spokojnie możecie zamieni...
Ostatnio przeglądałam swój blog i wpadłam na pewien pomysł. Uaktualnić niektóre przepisy, ponieważ uważam, że część starych przepisów zasługuje na lepsze ujęcia.Na pierwszy rzut idzie chleb tostowy i od dzisiaj co jakiś czas będą się pojawiały ta...