Według moich sióstr jestem ponoć mistrzem past- jest to dość subiektywna ocena, jednak 3 głosy ZA świadczą na moja korzyść!Dziś na śniadanie mój numer popisowy czyli pasta twarogowa z bazylią i suszonymi pomidorami.Składniki:250 gram twarogu 1 cebula5-...
Jestem zdeklarowanym mięsożercą - nie wyobrażam sobie nawet jednego dnia bez kawałka jakiegokolwiek mięsiwa... nawet gdy zdarzy mi się przygotować wegetariański obiad, to i tak "na deser" - po kryjomu wyjadam z lodówki zapasowego kabanosa, szynkę lub n...
W zawiązku z faktem, że moje urodziny wypadają w jeden z najgorętszych miesięcy w roku, zawsze przy okazji komponowania menu na urodzinowe przyjęcie mam rozterkę dotyczącą deseru - na tort jest zazwyczaj za ciepło, nikt nie miałby ochoty na jedzenie wi...
Gdy na dworze temperatura tropikalna to niemal każdemu nie chce ruszyć się nawet palcem - mnie wraz w falą upałów dopadł całkowity leń i niechęć do robienia czegokolwiek, co nie jest leżeniem na plaży bądź szukaniem przyjemnego cienia pod jakimś drzewe...
Lato już mamy, a ta pora powinna obfitować w witaminy, najlepiej te w postaci warzyw i owoców - zaczynajmy więc... teraz będę Was witaminizować :DSkładniki: dla 2 osób0,5 chleba wiejskiego, jasnego1 średni ogórek2 średnie pomidory1 cebula dymka1,...
Jestem ostatnio baaardzo nieaktywna... to znaczy aktywna jestem aż za bardzo - do tego stopnie, że gdy w końcu jestem w domu, nie mam już siły włączyć komputera. Ale obiecuje - postaram się, słowo harcerza!Składniki :200 gram tłustego twarogu&nbs...
Piwo pite było już przez starożytnych Greków i Rzymian, pierwsze wzmianki można o nim znaleźć zarówno w kronikach Galla Anonima jak i w kodeksie Hammurabiego... Piwo nie zawiera w sobie ani grama tłuszczu, a na świecie - tuż po wodzie i herbacie - uważ...
Jejkuuu - tyle się ostatnio dzieje kulinarnie i pochodnie, że nie mam czasu dla Was pisać, ci co śledzą NiesTime na Facebooku choć odrobinę doświadczają jak w ostatnich dniach jestem "zapracowana". Ostatnio brzuszek rośnie mi coraz bardziej, ale szczęś...
Sezon szparagowy w pełni, więc muszę w końcu przedstawić Wami kilka przepisów z nimi związanych. Już od najmłodszych lat uwielbiam te warzywa, a poza sezonem muszę mieć z lodówce co najmniej jeden słoiczek szparagów... tak na wszelki wypadek, gdyby dop...
Z okazji długiego majowego weekendu siostrzana uczta odbyła się wyjątkowo nie-w niedziele... jednak każda okazja jest dobra i żadne święto, nawet 1 maja nam w tym nie przeszkodzi ;)Wiosny zawitała u nas na dobre - a na zagościła cała gama koloró...
Składniki: 1 puszka tuńczyka w oliwie2 łyżki oliwek zielonych bez pestek2 łyżeczki kaparówpieprzPrzygotowanie:W mikserze umieszczamy oliwki oraz kapary i mielimy na dość gładką masę, dodajemy tuńczyka i mieszamy, przyprawiamy do smaku pieprzem. Opcj...
Składniki:1 kostka twarogu półtłustego4 rzodkiewki4-5 suszonych pomidorów z oliwypół cebuli dymkisól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Rzodkiewkę, pomidory i cebulę siekamy na bardzo drobną kostkę, dodajemy twaróg i bardzo dokładnie mieszamy. Przyprawiam...
Składniki:200 ml płatków owsianych200 ml mąki żytniej razowej100 ml ziaren słonecznika50 ml ziaren siemienia lnianego50 ml ziaren sezamu350 ml wody1 łyżeczka soliPrzygotowanie:Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na ok. 15 minut do napęczn...
Przepis ten już kilka lat temu znalazłam na blogu Kwestia Smaku. Od razu przypadł mi do gustu, ponieważ jest zupełnie inny niż wszystkie inne mi znane - nie jest słodki i kleisty, jest za to lekki i orzeźwiający.Po kilku wykonaniach i niewielkich...