W tym roku po raz pierwszy postanowiłam zrobić domową przyprawę do piernika (przepis dołączam na samym dole). Wcześniej szukałam gotowych mieszanek o dobrym składzie (bez dodatku wypełniaczy takich jak cukier). Miałam swoją sprawdzoną, ale po zrobieniu...
Na moim instagramie piekłam ostatnio z Wami chleb (relacja jest zapisana, także zachęcam do obejrzenia). To bardzo prosty chleb na zakwasie, który docenią zarówno osoby zaczynające pieczenie chleba, jak i te które piekę go od lat. Nakłam pracy jest bar...
Dostałam ostatnio wyzwanie od Barilla, aby przygotować makaron al pomodoro w ramach akcji Masters od Pasta. Pisałam o niej na moim instagramiei zapraszałam Was do udziału w konkursie na Mistrza Makaronu. Postanowiłam zrobić wegańską wersję al pom...
Przekonanie dziecka do różnorodnego, zdrowego jedzenia nie jest taką prostą sprawą. Jest to jednak możliwe, choć nie twierdzę że proste. Jako mama niejadka, który w tej chwili jest wielkim smakoszem przeszłam długą drogę. Jednak satysfakcja jest ogromn...
Jesień to dla mnie czas, w którym gotuję znacznie więcej zup. Miseczka rozgrzewającej zupy świetnie smakuje po powrocie do domu, gdy na zewnątrz ciemno i chłodno. Jestem wielką miłośniczką kasz i są one mocną bazą naszej diety. W moim krupniku nie znaj...
Czy są tu jacyś miłośnicy zupy pomidorowej? Na blogu znajduje się już przepis na "pomidorówkę" w klasycznej odsłonie (sprawdź tutaj). Dziś mam dla Was wariację na temat tej klasycznej zupy. Kremowa, aromatyczna i z nutą słodyczy, którą zawdzięcza śwież...
Kotlety z tego przepisu robi się naprawdę szybko. Dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno. Możecie wrzucić je do bułki z dużą ilością warzyw albo podać z pieczonymi warzywami i surówką albo salsą z awokado. Mniam! Idealnie sprawdzą się również podczas...
Jestem wielką fanką pudełek na lunch i do przechowywania. Szykuję posiłki do pracy i szkoły, w podróż, na plażę, piknik, rodzinną wycieczkę, a nawet dłuższy spacer.Długo poszukiwałam pojemnikaidealnego, który będzieszczelny,komp...
Należę do osób, które w kuchni muszą zawsze dołożyć swoje "trzy grosze". Przepisy są dla mnie zwykle tylko inspiracją, a ja zmieniam je pod moje upodobania i smak. Jednak pieczenie chleba to już inna bajka. Tu trzymanie się receptur i odmierzanie skład...
Kasza gryczana (koniecznie niepalona) ugotowana z warzywami, podana z pieczonymi burakami i dużą ilością natki pietruszki. Całość dobrze przyprawiona ziołami i sosem sojowym. Idealne dane na szybki obiad w środku tygodnia. Prosto, smacznie i zdrowo.prz...
Kulki mocy przygotowuję dosyć często. Miksuję różne orzechy, nasiona, strączki, suszone owoce ... Masę można zagęścić zmielonymi płatkami owsianymi, masłem orzechowym lub np. mąką kokosową. Możliwości jest mnóstwo, a najlepsze w tym jest to, że w kilka...
Czy Wy też macie wrażenie, że w dzisiejszym zabieganym świecie chwile zatrzymania są na wagę złota? W tygodniu moje poranki są zazwyczaj niezwykle szalone. Pewnie dobrze to znacie ... Gdy już nadchodzi (późny) wieczór i następuje ta chwila "dla siebie"...
Piernik staropolski to wyjątkowe ciasto, kojarzące się ze świętami. Nabiera odpowiedniego smaku leżakując w chłodzie przez kilka tygodni. Czy zaprzątać sobie głowę świątecznym piernikiem już w listopadzie? Ktoś powie, że nie ma to sensu skoro jest tyle...
Pewien włoski kucharz Alfredo di Lelio stworzył ten makaron dla swojej ciężarnej żony, którą męczyły nudności. Okazało się tak dobre, że szybko wprowadził do menu w swojej restauracji. Oryginalne danie składało się tylko z parmezanu, masła i makaronu f...
Uwielbiam wszelkie rodzaju wegańskie kotlety. Wykorzystuje różne kasze, strączki i warzywa, mieszam składniki, po czym piekę w piekarniku. Zwykle od razu przygotowuję większą porcję i część zamrażam, aby w tygodniu mieć zawsze szybki obiad w zasięgu rę...