Jeśli należycie do tych, którzy chwilowo mają ochotę odłożyć na bok, brązowy ryż, quinoę, makarony, kasze, to polecam dwie wersje tzw. pieczonych kopytek. Robi się je szybko, smakują miło, sycą i można je podać w wersji wytrawnej albo na sł...
Pod koniec maja skład ‘The missing bean’ ma powiększyć się o małą fasolkę tudzież fasolka a ja od 2 dni rozkoszuję sie urlopem macieżynskim :) Mimo ambitnych planόw muszę przyznać, że początki są raczej powolne. Mόj prawie 37-mio tygodniowy brzuch daj...
W zeszłym tygodniu byłam w Londynie na domówce u koleżanki, którą poznałam na Bali. Domówka była składkowa i jako, że Masha i jej współlokatorzy są na diecie roślinnej wszyscy zostali poproszeni, żeby przynieść jakiś wegański smakołyk.Muszę...
O tym, że ważne jest co jemy nie trzeba pisać bo trąbią o tym wszystkie media. Każdy ma też prawo do tego żeby świadomie wybrać i kupić to co dla niego najbardziej wartościowe i odżywcze i najlepiej żeby było smaczne.Właśnie o to prawo wybo...
Gołąbki z pęczakiem, suszonymi pomidorami i sosem z grzybów leśnych. Wiem, że to mało odkrywcze danie ale czy wszystko co jemy musi być wyrafinowane ? Dajmy sobie czasem prawo do nudnego życia. :)Całe życie unikałam robienia gołąbków, piero...
W długiej i bardzo deszczowej podróży na wakacje towaryszą nam batony czekoladowe z tahini. Najlepiej przygotować zapas żeby uniknąć przypadkowego jedzenia ze stacji benzynowych.Tahini, a w zasadzie sezam jest pełen białka, magnezu i wapnia, bato...
Jesień za rogiem i mimo, że pogoda jak narazie (przynajmniej u nas) jest piękna, powoli zaczynam przestawiać się na jesienne menu. Zupy warzywne, aromatyczne sosy i jedno z moich ulubionych dań- ryż w warzywami. Tak wiem nie jest to nic wyszukanego, al...
Wróciłam z wakacji. Tam gorąco, słonecznie, wegańsko, surfersko. Tutaj chłodnawao i tęskno za egzotycznymi krajobrazami.Moje ostatnie wakacje były mieszanką sportowych wyzwań, marokańskich obrazków, tradycji i smaku tagine.Mała wioska niedaleko Agadiru...
Ciężko słowami opisać ile satysfakcji daje mi pieczenie tego chleba z resztek po soku jabłkowo-marchwiowym, nie marnując żadnych składników. Zawsze bardzo ciężko przychodziło mi wyrzucanie pulpy, która zostawała w sokowirówce, więc bardzo cieszę się, ż...
W ten weekend upiekłam pyszny chleb bananowy- miałam nadzieję, że posłuży mi przez tydzień za drugie śniadanie. Okazał się jednak tak dobry, że brytfanka zniknęła w dwa dni. Uwielbiam banany i zawsze mam spory zapas w domu- używam ich do większości śni...
Jestem wielką fanką tak zwanych 'elevenses'- tak Anglicy określają czas na herbatę i słodką przekąskę między śniadaniem a lunchem, zjadane zazwyczaj około jedenastej (stąd nazwa). Codziennie, właściwie jak w zegarku około 10:30 odrywam się od pra...
Symbol nadchodzącego lata i pikników. Kiedy się pojawiają to znak, że wakacje tuż, tuż. Co roku wypatruję ich na targu i co roku boję się, że nie zdążę najeść się ich na cały rok. Czy wy też tak macie ?Słodkie, pachnące truskawki. Niewiarygodne źródło ...
Część pierwsza wspominek z Bali.Taki egzotyczny wyjazd marzył mi się od dawna. Tęskniłam za podróżą, która pozwoliłaby mi zatrzymać się na chwilę, rozejrzeć dookoła, pomyśleć dokąd pędzę. Od mojego powrotu minęło już kilka tygodni ale wyjazd był tak in...
Stało się, przyszła wiosna a ja się zakochałam... w tym jakże banalnym przepisie na płatki owsiane bez gotowania. Uwielbiam go bo jest bardzo prosty (a ja nie lubię sobie komplikować życia w kuchni) a jednocześnie daje niemalże niekończące się możliwoś...
O topinamburze już było głośno. Stał się modny w mediach, restauracyjnym menu a ja go nie mogłam namierzyć. Aż w w końcu wypatrzyłam, wyczytałam i już wiem.Trochę jak mały ziemniaczek lub korzeń imbiru. Słodki, całkiem delikatny i chrupki miąższ. W sma...
To bardzo miło dostać wiadomość od czytelniczki. Zaraz pojawiają się tysiące pomysłów. Ta dzisiejsza wiadomość jest od Martyny, która miesiąc temu przeszła na jasną stronę mocy :) i zaczęła jeść tylko rośliny. Wcale mnie nie dziwi, że w związku z tym j...