Na ostatnie dziecięce przyjęcie przygotowałam kruche ciasteczka pieczarki i muszę przyznać, że zaskoczone miny małych gości były bezcenne. Ciasteczka wyglądają identycznie jak znane grzyby, więc początkowo taki deser wywołał nie lada zdziwienie...
Dziś mam dla Was kolejną tortową inspirację Tort Lekarz. Zgodnie z upodobaniami obdarowanej tort przełożyłam lekkim kremem na bazie mascarpone i malinową konfiturą : ) Prosto i pysznie. Polecam!!! Składniki (tortownica o średnicy 18 cm)...
Bardzo proste muffinki czekoladowe z dodatkiem posiekanej czekolady, która przyjmuje przepyszną płynną postać tuż po upieczeniu (dlatego trudno im się oprzeć już na ciepło!), a po ostudzeniu czeka na nas ukryta w każdym kęsie : ) Polecam!!! Skł...
Pieczony boczek z chrupiącą skórką, czyli Crispy Skin Pork to przepis, który otrzymałam od znajomego mieszkającego przez pewien czas w Wietnamie. Mięso jest proste do przygotowania, choć dość czasochłonne, ze względu na godzinne pieczenie i ...
Pamiętam jak w dzieciństwie ryby pojawiały się u nas na obiad w każdy piątek i być może dzięki tej wyczekiwanej przez nas tradycji zawsze smakowały wyjątkowo : ) Dziś jemy je zdecydowanie częściej, na obiad lub w roli lekkiej kolacji. Pstrąg je...
Krem z pomidorów to pyszna propozycja na obiad lub lekką kolację. Przygotujecie ją błyskawicznie z kilku podstawowych i łatwo dostępnych składników. Lubiana przez wszystkich, a do tego bardzo zdrowa. Polecam!! Składniki (1 porcja): 1 puszka pom...
Torcik bezowy z kremem ganache z białej czekolady i granatem to połączenie idealne. Całość wspaniale ze sobą współgra, a lekko kwaskowy granat super przełamuje smak bezy i słodkiego kremu. Polecam!!! Składniki (5 małych torcików): 3 białka (z j...
Uwielbiam obiady, które można przygotować dosłownie w 25 minut, a do tego smakują tak niezwykle, że trudno w to uwierzyć : ) Dziś mam dla Was aromatyczne, zielone curry z kurczaka i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu równie mocno jak Wasz...
Ciasto Biskup to jedno z tych, które pierwsze znikają z patery na wszystkich rodzinnych uroczystościach, czy spotkaniach ze znajomymi. Przepis dostałam kiedyś od przedszkolanki moich dzieci i od tego czasu, ciasto gości u nas bardzo często i za...
Kruche ciasto z dodatkiem zmielonych migdałów, które nadają mu wyjątkowego charakteru, a do tego śliwki ukryte pod chrupiącą bezą. Bardzo prosto, ale pysznie i efektownie : ) Koniecznie wypróbujcie, polecam!! Składniki na kruchy spód (blacha ...
Przepyszne, wilgotne ciasto dyniowo-miodowe z orzechami i kremem na bazie mascarpone, wprost rozpływa się w ustach : ) To prawdziwa kwintesencja jesieni, więc mam nadzieję, że dłużej nie muszę Was namawiać do jego przygotowania : ) Polecam!!! S...
Puszyste placuszki w towarzystwie jogurtu i łososia to jedno z ulubionych połączeń mojego Męża. Podane obowiązkowo z dodatkiem koperku, pieprzu i soku z cytryny posmakują każdemu miłośnikowi wytrawnych śniadań i przekąsek. Przygotujecie je błys...
W ostatni weekend września miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z marką Galeo organizowanych w Cook Up studio w Warszawie. Tym razem cofnęliśmy się do kuchni naszych prababć, bo tematem przewodnim była “Tradycja na czasie”, któr...
Uwielbiam meksykańskie dania, zwłaszcza te jednogarnkowe : ) Przygotowuję je zawsze w dużej ilości, a odgrzewane kolejnego dnia smakują jeszcze lepiej! Tym razem zamiast naszego ulubionego gulaszu przygotowałam schab po meksykańsku i ta wersja ...
Jestem ogromną miłośniczką wszystkich past do kanapek, zarówno tych na słodko jak i w wersji wytrawnej : ) Są nie tylko proste i szybkie do przygotowania, ale również bardzo zdrowe. Świetnie sprawdzają się też w przypadku małych niejadków, któ...
Delikatne i puszyste placuszki z serka homogenizowanego to świetny pomysł na leniwy poranek. Są naszą wariacją na temat placuszków z mascarpone, które wprost uwielbiamy : ) Kojarzą mi się z weekendowymi śniadaniami, ale nic nie stoi na przeszko...