Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Madame Edith
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
608
Nasze super mieszkanie w Maladze
Ze względu na podróż z dzieckiem coraz częściej obok Booking.com zaglądamy na AirBnb w poszukiwaniu wygodnych mieszkań. Nasze wymagania co do miejsca, w jakim będziemy mieszkać podczas wyjazdu, nieco się zmieniły i stały bardziej wyśrubowane. Teraz kon...
Madame Edith
Labneh – pyszny ser z jogurtu do zrobienia w domu!
Labneh (zwany też: labani, labaneh, lebnah, labne, labnito) pochodzi od arabskiego słowa laban, co oznacza dokładnie jogurt. To jogurtowy, bardzo delikatny ser znany w Grecji, jak i na Bliskim Wschodzie. Robiony jest z jogurtu wraz z przy...
Madame Edith
Krem z batatów – słodko-słona zupa na jesień i zimę
Krem z batatów to jedno z ulubionych dań Małego Monsieur. Odkąd spróbował bataty po raz pierwszy od razu wiedziałam, że to miłość w najczystszej postaci. My zresztą bataty też lubimy i to od lat. Dl klasyki bloga weszło już słynne bezglutenowe i wegeta...
Madame Edith
Badrutt’s Palace – najsłynniejszy zimowy hotel na świecie
Kiedy półtora roku temu po raz pierwszy odwiedziłam St. Moritz tylko przeszłam obok Badrutts Palace. Ustawione na podjeździe Rolls-Roycey zdecydowanie mnie onieśmieliły i nawet nie pomyślałam o tym, by zajść do środka i zobaczyć słynne lo...
Madame Edith
Jak wyczyścić przypalony garnek? – 5 sposobów
Przypalenie garnka prędzej czy później przytrafi się każdemu, nawet jeśli macie bardzo porządne garnki. I to właśnie przytrafiło się mi ostatnio, gdy robiłam konfitury. Po prostu po rozlaniu zawartości garnka do słoików, zapomniałam wyłączyć palnik. I ...
Madame Edith
Czekośliwka – śliwkowa nutella (powidła śliwkowo-czekoladowe)
Czekośliwka zwana jest śliwkową nutellą i bardzo smakuje zarówno dużym i małym. To oś pomiędzy powidłami śliwkowymi, a kremem czekoladowym. Jest super pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Czekośliwka bardzo mi przypomina moje ulubione cukierki z cza...
Madame Edith
PunPui Thai Food – nowe tajskie na Mokotowie
Dawno nie pisaliśmy nic tak w biegu, ale wpadliśmy do PunPui i nie mogliśmy się tym odkryciem z Wami nie podzielić. Ulica Dąbrowskiego na warszawskim Mokotowie obfituje w dobre adresy. Dwieście metrów w kierunku Al. Niepodległości znajdziecie naszą ulu...
Madame Edith
Bita śmietana z syfonu – domowa, najprostsza
Kiedy na Instagramie i Facebooku dodałam zdjęcie gofrów i napisałam, że najbardziej lubię je z domową bitą śmietaną z syfonu od razu posypały się pytania: a będzie przepis?, co to znaczy ‚z syfonu’?, gdzie kupić ten s...
Madame Edith
Santorini – najlepsze miejsca do podziwiania zachodu słońca
Zachody słońca na Santorini to marka sama w sobie. I choć nastawiałam się na wiele, to rzeczywistość sprostała moim oczekiwaniom i dziesiątkom zdjęć, jakie przed wyjazdem przeglądałam w sieci. Powiem więcej: podczas pierwszego naszego zachodu miałam wr...
Madame Edith
Ryba w sosie teriyaki z warzywami i makaronem – szybki obiad na każdą okazję
Sos teriyaki jest jednym z moich ulubionych. Jego słodki, głęboki i lekko karmelowy smak w połączeniu z rybą lub mięsem smakuje fantastycznie. Co ważne sos robi się naprawdę szybko, a całe danie przygotujecie w mniej niż 15 minut. Jedynym warunkiem jes...
Madame Edith
Wiedeń – gdzie dobrze zjeść – subiektywny gastroprzewodnik (część II: restauracje i lodziarnie)
Ten wpis jest kontynuacją ostatniego artykułu o dobrych adresach do jedzenia w Wiedniu. Z tym, że dziś skupiam się wyłączenie na restauracjach z konkretnym jedzeniem, w tym głównie miejscach serwujących wiedeńskiego sznycla, jak i na lodziarniach. Poda...
Madame Edith
Wiedeń – gdzie dobrze zjeść? Subiektywny gastroprzewodnik (cz. 1: śniadania i miejsca na mniejszy głód)
Gdzie jeść w Wiedniu? nawet nie wiem ile wiadomości i komentarzy dostałam z takim pytaniem. Wszyscy bowiem trafiali na przewodnik po kawiarniach i oczekiwali, że napiszę także o restauracjach. Ten wpis w sumie powinien powstać daw...
Madame Edith
Konfitura z brzoskwiń – lato zamknięte w słoiczkach
Konfitura z brzoskwiń podobnie do mirabelkowej, węgierkowej lub morelowej, jest fantastycznym sposobem na zamknięcie drugiej części lata w słoiczku. O ile mirabelki są kwaśne i lekko wykręcają buzię, a węgierki są super słodkie i jakby maślane, o tyle ...
Madame Edith
Mięsny Deli & Bistro – mięsne oblicze saskiej Kępy
Do Mięsnego zaglądamy pięć miesięcy po otwarciu, dzień jest nie ciepły, rześki. W sam raz na porcję mięsa na obiad. Przed nami i po nas przychodzą cały czas ludzie, non stop jest ruch i to pomimo sezonu wakacyjnego, potencjalnych grillów czy wypadów na...
Madame Edith
Pannukakku – fiński pieczony naleśnik
Pannukakku to fińskie naleśniki, ale podobnie jak i Dutch Baby są to naleśniki pieczone w piecu. Od Dutch Baby różnią się jednak zarówno smakiem, jak i konsystencją. Piecze się je dłużej i jeszcze bardziej przypominają budyń. Są bardzo smaczne, z nutką...
Madame Edith
Pierwsza w Europie plantacja herbaty na Monte Verità
Kiedy kilka lata temu odwiedziliśmy plantacje herbaty na Azorach od razu zamarzyła mi się wizyta na założonej 2006 roku plantacji herbaty na Monte Verità w szwajcarskiej Asconie. O samej Górze Prawdy pisałam Wam przy okazji wpisu dot. Asc...
Madame Edith
←
Poprzednia
3
4
5
6
7
Następna
→