Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kuchnia u Krysi
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
406
Kategorie
402
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Pierogi lubimy, ale nie za bardzo lubimy je lepić, bo są pracochłonne. No, chyba że robi się je z fantastycznego ciasta takiego jak to. To sama przyjemność. A farsz? ? To już zależy na co macie ochotę. Ja miałam ochotę na farsz z kaszy gryczanej...
Kuchnia u Krysi
Pierogi z kaszą gryczaną
Życzenia świąteczne. Wielkanoc 2016
Święta zbliżają się dużymi krokami. Jesteście już gotowi na świętowanie? Baby i serniki upieczone? Mazurki udekorowane? Pisanki czekają na malowanie? Jeśli tak, to teraz pozostaje mi złożyć Wam życzenia Kochani, pięknie dziękuję Wam za wsz...
Kuchnia u Krysi
Życzenia na Wielkanoc 2016
Mazurek kajmakowy
Na świątecznym stole powinno być nie tylko smacznie, ale również kolorowo. Zrobiłam jeszcze jeden mazurek. Tym razem na kruchym, podpieczonym spodzie. Poprzedni mazurek cygański już znacie. Jeśli nie dokonaliście jeszcze wyboru jaki mazurek będz...
Kuchnia u Krysi
Mazurek kajmakowy
Limonkowa baba wielkanocna
Napiszę o niej krótko... jest pyszna, wilgotna, rozpływa się w ustach. Do tego jest bardzo kolorowa, co widać. Chciałam, żeby tak właśnie była, żeby przykuła uwagę swoim wyglądem i wyglądała prawie jak pisanka Mam nadzieję, że ta baba spodoba s...
Kuchnia u Krysi
Baba limonkowa
Sos tatarski... nie tylko do jajek
Staram się, aby każdy z moich gości czuł się wyjątkowo, dlatego moje świąteczne menu jest adresowane do każdego gościa indywidualnie. Dziwnie to zabrzmiało, prawda? Ale dziwne nie jest. U mnie dwie osoby uwielbiają białą kiełbasę, jedna nie je w...
Kuchnia u Krysi
Sos tatarski
Mój sposób na domowy tarty chrzan (bez łez)
Wiadomo, że podczas tarcia chrzanu trzeba wylać morze łez, żeby uzyskać biały chrzanowy puch. U mnie w domu, a myślę że i w innych domach również, takie zadanie to praca dla mężczyzny. Dzisiaj, kiedy akurat nie miałam komu tej pracy...
Kuchnia u Krysi
Chrzan tarty domowy
Polędwica wieprzowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Pytacie mnie o przepisy na zestawy obiadowe, które można podać na świąteczny stól. Wiele przepisów znajdziecie w Zakładce DANIA MIĘSNE, DANIA Z DROBIU a także w zakładce WIELKANOC. Ale postanowiłam zrobić coś nowego, na taką szczególną okazję jaką są ...
Kuchnia u Krysi
Polędwica z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Warstwowa baba bakaliowa (niczym tort)
Baby, mazurki, paschy, serniki.... to są wypieki, których nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole. Co dom to własny przepis, co gospodyni to inny smak. Ale warto też inspirować się ciekawymi przepisami. Ja ten przepis znalazłam w gazecie („starej ...
Kuchnia u Krysi
Baba bakaliowa warstwowa
Frigolotti
Przeglądając stare gazety, natknęłam się na ciekawy przepis na ciasteczka, które pochodzą prawdopodobnie zTrentino. Ciasteczka te wypieka się w Rzymie na Wielkanoc. A że święta już niebawem, myślę że ten przepis tra...
Kuchnia u Krysi
Ciasteczka Frigolotti
Indycze podudzia (wyluzowane) podwójnie faszerowane
Kiedy znudzi mi się jakieś danie, to wymyślam coś, żeby urozmaicić menu. A że święta za pasem więc okazji nie brakuje. Pamiętacie moje faszerowane udka z kurczaka? Ten przepis do dziś cieszy się ogromnym powodzeniem. Albo przepis na kurczaka faszerow...
Kuchnia u Krysi
Indycze podudzia faszerowane
Mazurek cygański na waflu. Najłatwiejszy, najsmaczniejszy...
Tak jak na Boże Narodzenie moje słodkie wypiekinadziewam bakaliami, makiem i miodem, tak na Wielkanoc u mnie na bogato jest robiony mazurek cygański. Przepis na niego mam od wielu, wielu lat. Zmieniam tylko ilość składników w zależności od...
Kuchnia u Krysi
Mazurek cygański
Ciasto ryżowo – twarogowe
Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto, które piecze się bez mąki z odrobiną masła i cukru. W składnikach jest ryż i biały ser. Na ten przepis natknęłam się w moich notatkach szukając ciekawego przepisu. No i znalazłam. Może znacie takie ciasto? Może p...
Kuchnia u Krysi
Ciasto ryżowo-serowe
Zupa z batatów z kminkiem, z dodatkiem jogurtu i fety
Bataty to... po prostu słodkie ziemniaki pochodzące z Ameryki Środkowej. Jest ich wiele odmian. Blisko 400. To dużo. Różnią się kolorem skórki, kolorem miąższu ... Jedno mają wspólne, są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają dużo witamin, związków m...
Kuchnia u Krysi
Zupa z batatów z kminkiem
Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z czerwonej cebuli i ...rozmarynem
Bardzo lubię gotować i cieszę się, kiedy moim gościom smakuje to co podam. Ostatnio jednak mało było u mnie nowatorskich przepisów, ponieważ moja rodzina i moi goście zażyczyli sobie takie dania, które już przedstawiam na blogu. Czyli była powtórka pr...
Kuchnia u Krysi
Polędwiczki z konfiturą
Vichyssoise
Na tę zupę miałam ochotę już dawno. Vichyssoise (wym. Wiszi-sauz)pochodzi z Francji i jest podawana przeważnie jako chłodnik. Ale można z powodzeniem podać ją na ciepło np. o tej porze roku. Nadaje się nawet na eleganckie przyjęcie jeśli d...
Kuchnia u Krysi
Zupa Vichyssoise
Sałatka jarzynowa
Kto jej nie zna? Kto jej nie jadł? Kiedyś była królową wszystkich imprez. A teraz?.... Teraz jest dalej ulubioną sałatką, która przeszła wiele metamorfoz. Jest na tyle uniwersalna, że może być bazą do której dodajemy ulubione smakołyki. Ja np. wolę ku...
Kuchnia u Krysi
Sałatka jarzynowa
←
Poprzednia
11
12
13
14
15
Następna
→